Работодател е осъден за причиняване на смърт на работник, след обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч

28 Април 2017 г.

По обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч , работодател е осъден за причиняване на смърт на работник поради немарливо изпълнение на занятие.

По обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч , работодател е осъден за причиняване на смърт на работник поради немарливо изпълнение на занятие.

Съдът  призна Силвия С. за виновна, за това че на 07.08.2015 г., около 21:00часа, в гр.Луковит, на територията на производствена база Луковит за регенериране на отработени масла на фирма „ПОЛИХИМ-СС” ЕООД,  поради немарливо изпълнение на занятие, като собственик-работодател и управител на  фирма „ПОЛИХИМ-СС” ЕООД-гр.София, в цех за преработка на отпадъчни масла, представляващо източник на повишена опасност - при работа с инсталация за регенериране на отработени масла, в нарушение на Закон за здравословни и безопасни условия на труд  и наредбите, допуснала изработване и монтиране на събирателна кутия, /съд, работещ под налягане 1,5-2,0 бара/, неотговаряща на изискванията на Наредба за устройство, безопасната експлоатация и технически надзор на съоръжения под налягане и го въвела в експлоатация без да отговаря на условията на Наредба за съществените изисквания и оценяване съответствието на съоръженията под налягане. В резултат на нередностите последвал взрив в събирателната кутия, при който пострадал Огнян Б. , като по непредпазливост причинила смъртта  му. Смъртта на работникът   настъпила на 11.08.2015 г. в Клиника по изгаряния и пластична хирургия-възрастни при УМБАЛСМ Пирогов-София - престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.        

Съдът е наложил наказание 18 месеца  лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от три години.

Уважени са два граждански иска в размер по 100 000 лв.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.