На съд за нанасяне на телесна повреда на горски служител

25 Април 2017 г.

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б. Иванов от гр. Разлог за извършени от него престъпления по чл. 131, ал. 2, т. 4 вр. ал. 1, т. 1 вр. чл. 130, ал. 2 от НК и по чл. 270, ал. 1 от НК

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б. Иванов от гр. Разлог за извършени от него престъпления по чл. 131, ал. 2, т. 4 вр. ал. 1, т. 1 вр. чл. 130, ал. 2 от НК и по чл. 270, ал. 1 от НК.

На 05.04.2016 г., около 17:30 ч., служителите на Регионална дирекция по горите – Благоевград – Г. Гогушев и С. Попов, извършвали обход и проверка по опазването на горския фонд на територията на областта.

Двамата тръгнали в посока местността „Предел“ със служебен автомобил, откъдето впоследствие продължили пеша към „Мандрата“. На отбивка, влизаща в гората, видели паркиран автомобил „Волво“ с чешка регистрация. Служителите на РДГ тръгнали по следите, за да установят дали не се извършва незаконна сеч. След около един километър чули звука на моторен трион и не след дълго забелязали двама мъже, които режели дърва.

След като се легитимирали, Гогушев и Попов поискали от тях личните им документи и документи за сечта. Оказало се, че такива липсват. Горските служители взели моторния трион от извършителите и се обадили в РУ-Разлог за съдействие, с оглед установяване самоличността на нарушителите - Т. Бангеев и А. Найденов. Единият от тях се обадил на обвиняемия Б. Иванов по телефона и го уведомил, че служителите на РДГ са взели електрическия трион и му казал да дойде.

Около 19:30 ч., до паркираната колата на нарушителите, пристигнал друг лек автомобил марка „Мицубиши Паджеро“ с английски регистрационен номер. От него слязъл обвиняемият Иванов, който веднага се насочил към Гогушев, хванал триона и започнал да го дърпа, като казал на Найденов да извади брадвата от колата.

Горският служител Попов, виждайки заплаха в подобно развитие на събитията, извадил служебния пистолет и произвел предупредителен изстрел във въздуха. Въпреки това Иванов продължавал да дърпа триона, влачейки Гогушев по земята.

В един момент Иванов успял да издърпа триона, след което заедно с Найденов и Бангеев се качили в автомобилите си и избягали.

От извършената съдебно-медицинска експертиза се установява, че вследствие на падането и влаченето по земята на Гогушев били причинени охлузвания по лицето и кръвонасядане на дясното бедро.

Освен причинена болка и страдания на горския служител, обвиняемият Иванов попречил на орган на властта да изпълни задълженията си по изземване на средства, послужили за извършване на нарушение по закона и съставяне на акт за административно нарушение.

Предстои да започне съдебен процес срещу Иванов, който преди извършването на престъплението 17 пъти бил санкциониран за нарушения на Закона за горите.