Осъдителна присъда за подпалване на чужд имот след обвинение на Районна прокуратура – Троян

25 Април 2017 г.

На  една година лишаване от свобода, с три години изпитатетелен срок е осъдена  жена за запалване по непредпазливост на чужд имот с причинени значителни щети.

На  една година лишаване от свобода, с три години изпитатетелен срок е осъдена  жена за запалване по непредпазливост на чужд имот с причинени значителни щети.

Пенка Н. е призната за виновна по повдигнатото й обвинение от Районна прокуратура – Троян за това, че на  20.07.2013 г, в гр. Троян, обл. Ловешка, по непредпазливост запалила чужд имот /съседен на нейния/ - в резултат на което изгоряла стопанска постройка, дърва за огрев, два  ъглошлайф, електрожен, циркуляр, трифазен циркуляр, рендосвачка, водна помпа, фуражомелка и други вещи, като от деянието са причинени значителни имуществени вреди общо  в размер на 6 384,43 лв. и е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти -престъпление по чл. 331 ал. 3 вр. ал. 1 вр. чл. 330 ал. 2  вр. ал. 1 от НК.

На 20.07.2013 г. обвиняемата струпала на купчина на около 2 м. от стопанската постройка, в която отглеждали козите си,  клонки, слама  и листа, останали неизядени от животните. Около 13,30 часа запалила стеблата с цел да почисти двора,  след което отишла в градината да си полива доматите и оставила запаления огън без наблюдение. Поради наличие на разпилените съчки и появилият се вятър, огънят бързо се разпрострял, като достигнал  и се прехвърлили на стопанска постройка в съседния двор, като унищожил постройката и вещите в нея.

 Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Ловеч.