Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд мъж, ползвал дебитна карта на възрастна съседка без нейното съгласие

27 Март 2017 г.

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 36-годишен мъж, използвал дебитна карта на възрастна съседка без нейното съгласие.

Окръжна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 36-годишен мъж, използвал дебитна карта на възрастна съседка без нейното съгласие.

Обвинението срещу Велизар Ц. е за това, че на 27 и 28.05.2016 г. в гр. Габрово, при условията на продължаваното престъпление, използвал чужд платежен инструмент – дебитна карта, без съгласието на титуляря за осъществяване на две транзакции: на 27.05.2016 г.  от банкомат на ул. „Хр. Смирненски“ изтеглил сумата 400 лева и на  28.05.2016 г.  от банкомат на ул. „Брянска“ още  400 лева - престъпление по чл. 249 ал. 1,  вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

Обвиняемият живеел в апартамент в непосредствено съседство с пострадалата  94-годишна жена. Към 2011 г. здравословното състояние на възрастната жена се влошило и за нея започнала да се грижи дъщеря й. Велизар Ц. бил в близки добросъседски отношения с  двете жени - ходил им на гости и им помагал.  На  24.05.2016 г. дъщерята, която имала разрешение от майка си и знаела ПИН-кода на дебитната й карта, опитала да изтегли пари от банкомат, но не успяла защото АТМ – устройството не работело. В разговор с обвиняемият, тя споделила за проблема, като казала  цифрите на кода за картата на майка си. На следващият ден дъщерята трябвало да замине за гр. Пловдив и помолила обвиняемия да наглежда и да се грижи за майка и. Това му дало възможност да посещава жилището на пострадалата безпрепятствено. На следващия ден докато бил при пострадалата, намерил дебитната карта и я взел. През следващите два дни обвиняемият използвал тази дебитна карта на два пъти, като изтеглил пари,  без да има за това съгласието на титуляря.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане пред съда.