Осъдителни присъди и глоби за двама, шофирали след употреба на алкохол по споразумения с Районна прокуратура – Велико Търново

16 Март 2017 г.

На шест месеца лишаване от свобода при строг режим и глоба от 200 лева е осъден 45-годишен мъж, управлявал два пъти автомобил след употреба на алкохол.

На шест месеца лишаване от свобода при строг режим и глоба от 200 лева е осъден 45-годишен мъж, управлявал два пъти автомобил след употреба на алкохол.

След одобрено от съда споразумение, постигнато с Районна прокуратура - Велико Търново, Йордан К. се призна за виновен за това, че на 03.01.2017 г. на път Килифарево –Гурково, управлявал лек автомобил „Мазда 323“ с концентрация на алкохол в кръвта си 1,48 на хиляда, както и за това, че на 11.02.2017 г. на път до село Бояновци, общ. Велико Търново отново управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си 1,99 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. Престъпленията са извършени при форма на вината - пряк умисъл.

По искане на прокуратурата Йордан К. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По бързо производство и след постигнато споразумение с Районна прокуратура – Велико Търново Цветан Г. се призна за виновен и е осъден за това, че на 09.03.2017 г. в гр. В. Търново, в района на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, управлявал лек автомобил „Фолксваген Голф”, с концентрация на алкохол в кръвта 2,95 на хиляда, установено по надлежния ред – с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510”– престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. Деянието е извършено умишлено.

На 35-годишния мъж е наложено наказание три месеца лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66 от НК е отложено за изпитателен срок от три години, глоба от 200 лева и е лишен от право да управлява МПС са срок от шест месеца.

Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди.