Прокуратурата е повдигнала обвинения на седем митничари от ГККП "Лесово"

3 Ноември 2014 г.

Прокуратурата повдигна обвинения на седем служители от митническия пункт "Лесово", стана ясно на проведена днес, 3 ноември 2014 г., съвместна пресконференция на ПРБ и ДАНС. Обвиненията са следствие от съвместна акция на специализираната прокуратура и ДАНС, проведена на 01-02.11 ...

Прокуратурата повдигна обвинения на седем служители от митническия пункт "Лесово", стана ясно на проведена днес, 3 ноември 2014 г., съвместна пресконференция на ПРБ и ДАНС. Обвиненията са следствие от съвместна акция на специализираната прокуратура и ДАНС, проведена на 01-02.11.2014 г. на ГККП - "Лесово", при която бяха задържани служителите от две смени на пункта. „Акцията беше извършена след  дълга подготовка и е започна в момента, в който един от началниците на смяна е предал на началника на митницата плик с пари“ заяви Борислав Сарафов, заместник - главен прокурор.

Началникът на пункта Димитър Колев е обвинен като ръководител на престъпна група за взимане на подкупи /обвинение по член 321 от НК/, той е задържан за 72 часа с прокурорско постановление и предстои внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение. Заедно с него са обвинени и началниците на смените, както и митнически инспектори. Чавдар Дюлгеров, началник смяна „Г”, е задържан за 72 часа. На него са повдигнати обвинения за участие в ОПГ. Георги Банев, началник смяна „Б”, е задържан за 72 часа. На него също му е повдигнато обвинение, като член на ОПГ. Димитър Шопов, зам.-началник на смяна „Б” и Юрий Кузнецов, митнически инспектор от смяна „Г” са задържани за 72 часа. Илия Илиев, зам.-началник на смяна „В“, е с парична гаранция от 2000 лв. Последният към момента обвиняем е Йоланта Бозукова, експерт „Приходи и такси", която е с парична гаранция в размер на 1000 лв.

„С тези седем души не се изчерпва кръгът на хората, на които ще бъдат повдигнати обвинения“, уточни г-н Сарафов.

До момента са разпитани 14 свидетели, сред които са и шофьори на камиони от Украйна, Молдова и Румъния. Те са давали различни суми на митническите служители "за почерпка" и за да не преминат през митническа проверка. Извършени са над  94 претърсвания на служебни помещения и домове. Общо са намерени и иззети над 220 хиляди лева. Парите са били съхранявани в склад с дрехи на служителите.