Жена и мъж, извършили измама и склоняване към проституция на младо момиче са осъдени по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново

9 Март 2017 г.

Районна прокуратура – Велико Търново постигна осъдителна присъда  за жена, вземала пари от младо момиче, като го мамила в продължение на една година и за мъж, който склонил същото момиче към проституция.

Районна прокуратура – Велико Търново постигна осъдителна присъда  за жена, вземала пари от младо момиче, като го мамила в продължение на една година и за мъж, който склонил същото момиче към проституция.

След внесен обвинителен акт и постигнато в съдебно заседание споразумение Фани Р. е осъдена на една години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 НК е отложено с изпитателен срок от четири години, а на Димитър Д. е наложено наказание от две години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок и 500 лева глоба.

Фани Р. се призна за виновна  за това, че в периода от  септември 2012 г. до юли 2013 г. в село Морава,  град Свищов и град Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у младо момиче от  гр. В. Търново относно необходимостта от предоставяне на средства за различни нужди на бившия й приятел и с това й причинила имотна вреда в  размер на 6113 лева. Парите са предоставени без необходимост, на части, под предлог за подпомагане на „любимия мъж“ / за лечение при стоматолог, за рождения ден на детето му, за операция, за лекарства, за преливане на кръв, за погасяване на кредит  и за операция по спешност/ - престъпление по чл. 209, ал.1 вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

Димитър Д. е осъден за това, че в периода от 03.07.2013г. до 09.08.2013г. в град Свищов, с. Морава и в гр. В. Търново, при условията на продължавано престъпление, склонявал към проституция същото момиче и я свождал към съвкупление с двама мъже  и деянията са извършени с користна цел - престъпление по чл. 155 ал. 3 вр. чл. 26 от НК.

Двамата обвиняеми имали  близки отношения. Фани Р.  познавала пострадалата, понеже  имала връзка с неин братовчед. Въпреки, че мъжът прекъснал отношенията с момичето и се оженил, пострадалата била много влюбена и страдала. Познавайки преживяванията й, обвиняемата започнала да  я убеждава, че мъжът  се женел, тъй като жена му била бременна, че не знаел  дали е баща на детето и че може да я напусне. Така,  обвиняемата  наред с другите новини за него, споделила /казвайки и неверни обстоятелства/, че „любимият й“ бил финансово затруднен, че бил болен и се нуждаел от лечение. Представяйки се за братовчед си, със съобщения  чрез Интернет обвиняемата  започнала да взема  пари, които момичето доверчиво давало, мислейки че с тях помага на любимия мъж.

Тъй като пострадалата  непрестанно търсела пари,  обвиняемата  й дала идея да поиска в заем от един добър и заможен човек, който помагал на хората. Така тя  я запознала с обвиняемия Димитър Д., който й предоставил заем от 300 лв., а по-късно от  още  1000 лв. За да му бъдат върнати парите той започнал да настоява момичето  да изкарва пари, като проституира,  тормозел я непрекъснато, звънял й всеки ден  и  на  12/13 юли 2013 г., през нощта я завел на  дискотека, след което я склонил да прави секс с двама мъже същата нощ.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.