13 досъдебни производства са образувани след специализираната акция по разпореждане на главния прокурор и вътрешния министър

8 Октомври 2014 г.

На 8 октомври 2014 г., след проведена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Йордан Бакалов специализирана акция в градовете Ихтиман и Петрич, са образувани 13 досъдебни производства. Пет лица са привлечени като обвиняеми. С участието на ...

На 8 октомври 2014 г., след проведена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Йордан Бакалов специализирана акция в градовете Ихтиман и Петрич, са образувани 13 досъдебни производства. Пет лица са привлечени като обвиняеми. С участието на полицейски сили е предотвратена ескалация на напрежението между враждуващи ромски фамилии в кварталите на Ихтиман и Петрич. Действията на полицията са наблюдавани от окръжните прокурори на София и Благоевград.

В гр. Ихтиман на 7.10.2014 г. в качеството на обвиняеми са привлечени Васил Миланов и Васил Атанасов за това, че на 6.10.2014 г. умишлено са умъртили Велко Иванов (престъпление по чл. 115 от НК).

Сашко Асенов и Васил Желязков от гр. Ихтиман са привлечени като обвиняеми за това, че на 6.10.2014 г. са направили опит умишлено да умъртвят Любомир Иванов (престъпление по чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2 от НК).

Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с прокурорско постановление.

Под ръководството на Софийската окръжна прокуратура са образувани 4 броя досъдебни производства, както следва:

  1. – за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение – престъпление по чл.339, ал.1 от НК.
  2. – за подправяне или заличаване на идентификационен номер на лек автомобил марка „БМВ”, модел „Х5” – престъпление по чл.345а, ал.1 от НК.
  3. – за съставяне или преправяне на неистински официални документи – престъпление по чл.308, ал.1 от НК.
  4. – за съхранение без редовно позволително на дървен материал – престъпление по чл.235 от НК.

Досъдебните производства се наблюдават от Районна прокуратура – Ихтиман.

В гр. Петрич са образувани 8 досъдебни производства. В качеството на обвиняем е привлечен Сергей Методиев за това, че в условията на опасен рецидив е извършил хулигански действия (престъпление по чл. 325, ал. 4 от НК). Същият има влезли в сила 9 осъдителни присъди. С прокурорско постановление е задържан за 72 часа.

На 7.10.2014 г. в ромския квартал в гр. Петрич са намерени незаконно държани огнестрелни оръжия. Нито едно лице от този квартал няма надлежно издадено разрешение от МВР за съхранение или ползване на огнестрелни оръжия. Образувани са 3 досъдебни производства:

  1. – за повреждане на чужда собственост (чл. 216, ал. 1 от НК)
  2. – за действия  по хулигански подбуди (чл. 325, ал. 1 от НК)
  3. – за причиняване на средна телесна повреда на длъжностно лице (чл. 131, ал.1, т. 2 от НК), за хулигански действия срещу длъжностно лице (чл. 325, ал.1 от НК) и за незаконно държане на огнестрелни оръжия и стрелба с пушка. (чл. 339, ал.1).

Досъдебните производства се наблюдават от Районна прокуратура – Петрич.