Мъж извършил документно престъпление е предаден на съд по обвинение на Районна прокуратура – Свищов

8 Март 2017 г.

Районна прокуратура – Свищов внесе в съда обвинителен акт срещу 37-годишен мъж, който извършил документно престъпление, декларирайки, че изтеглените от него пари са придобити от търговска дейност на фирмата му, а всъщност сумите били приведени от немска банка в резултат на измама „фишинг“.  

Районна прокуратура – Свищов внесе в съда обвинителен акт срещу 37-годишен мъж, който извършил документно престъпление, декларирайки, че изтеглените от него пари са придобити от търговска дейност на фирмата му, а всъщност сумите били приведени от немска банка в резултат на измама „фишинг“.  

Обвинението срещу Илиян В. е за това, че в периода от 09 до 12.10.2015 г., действайки при условията на продължавано престъпление в гр.В.Търново и гр.Свищов  потвърдил неистина в частни документи – 2 броя декларации, подадени на основание на Закон за мерките срещу изпирането на пари, пред служители на Банка „ДСК“ АД, клон В.Търново и Банка „ДСК“ АД клон Свищов, като доказателство за невярно удостоверените обстоятелства,  че сумите от 14 600 лв. и от 14 550 лв. – предмет на посочените операции /тегления на пари от сметка на неговата  фирма – „Примависта 1“ЕООД/ имат произход – „търговска и имотна сделка“ и „търговска сделка с имот“ - престъпление по чл.313, ал.3, вр.чл.26, ал.1 от НК.

През 2012 г. обвиняемият придобил търговско дружество, с което не извършвал стопанска дейност.  В края на септември 2015 г. обвиняемият бил в гр. Свищов, където се уговорил с две неустановени по делото лица да ги извози до гр. Велико Търново. Докато пътували  между тримата започнал разговор и единият от пътниците попитал обвиняемия дали не познава лице, което има действаща фирма,  понеже на единия от пътниците (който бил от румънски произход)  било отказано да си регистрира  фирма в България. Обвиняемият предложил да бъде използвано неговото търговско дружество срещу комисионна от 500 лева. Двамата се договорили обвиняемият да изтегля парите, които постъпват по сметката на дружеството и да ги предава на непознатия.  Така на  09.10.2015 г. по разплащателната сметка в дружеството постъпили два превода – всеки за сумата от по 14 632,40 лева. Обвиняемият отишъл в клона на банка, от където изтеглил сумата от 14 600 лв. , като саморъчно попълнил декларация, в която удостоверил че изтеглените от него парични средства са с произход „търговска и имотна сделка“.  По същият начин на  12.10.2015 г. обвиняемият изтеглил от клона на банка ДСК в гр. Свищов сума от 14 550 лв., като отново попълнил декларация, в която удостоверил, че изтеглената от него сума в размер от 14550 лева е с произход „търговска сделка с имот“

На 03.11.2015 г. в банка „ДСК“ постъпила информация от нареждащата Немска пощенска банка, че преводите  по сметката на „Примависта 1“ ЕООД са неправомерно наредени, тъй като нареждането е станало в резултат от измама „фишинг“.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.