Екип от 15 следователи от НСлС осъществява разследването на взрива в Горни Лом

2 Октомври 2014 г.

По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще осъществяват разследването по образуваното досъдебно производство. В рамките на екипа са обособени групи от следователи и експерти, на които са възложени конкретни действия ...

По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще осъществяват разследването по образуваното досъдебно производство. В рамките на екипа са обособени групи от следователи и експерти, на които са възложени конкретни действия /огледи, претърсвания, разпити/ в района на инцидента, в гр. Видин и в столицата.

До настоящия момент са иззети множество документи – лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“  в с. Горни Лом. Извършено е претърсване в офиса на фирмата в гр. София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини. Осъществена е незабавна проверка на обект на „Видекс“ АД в с. Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта /преди взрива/  от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено. Група от следователи извърши днес следобяд оглед на базата в това село, като понастоящем складовите помещения са запечатани и охраната им е поета от органите на МВР.

В момента се провеждат разпити на свидетели във Видин, с. Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба се разпитва собственикът на фирмата.

На 03.10.2014 г. сутринта, след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта, ще започне оглед на местопроизшествие от група следователи. В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ „Александровска“, както и специалисти по взривни работи. Паралелно с това, ще бъдат извършени огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод „Миджур“, както и изземване на документи от административната сграда на завода. Документация ще се изземе и от държавни контролни органи в област Видин /Инспекция по труда, РИОКОЗ, служба КОС – МВР/. Работи се в тясно взаимодействие с органите на МВР. След огледите предстои назначаване на експертизи.

В завод „Миджур“ е имало предни инциденти през 2006 г. /смърт на работник/ и през 2007 г. /отново смърт на работник/. И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по чл. 123 НК срещу изпълнителния директор на завода. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди.

Прокуратурата ще продължи своевременно да предоставя информация по случая с взрива в с.Горни Лом.