Открити са работилници за производство на мобилни скимиращи устройства

1 Октомври 2014 г.

На 30 септември 2014 г. Апелативната специализирана прокуратура, съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност“, проведоха операция на територията на областите София, Пловдив, Бургас и Силистра.

Образувани са 2 досъдебни производства за организирана престъпна група, като едното е за разпространение на ...

На 30 септември 2014 г. Апелативната специализирана прокуратура, съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност“, проведоха операция на територията на областите София, Пловдив, Бургас и Силистра.

Образувани са 2 досъдебни производства за организирана престъпна група, като едното е за разпространение на подправени платежни инструменти, а другото – за използване и съхранение на платежни инструменти без съгласието на титуляря. По първото досъдебно производство са повдигнати обвинения на Мартин Сергеев Монов;  Ангел Ставрев Стефанов; Атанас Димитров Атанасов; Валентин Витков Петков; Ивайло Витков Петков; Пламен Ангелов Ангелов и Юрий Владиславов Стойнов. От съда е поискана мярка „задържане под стража“.

В хода на разследването по първото досъдебно производство  са открити елементи за скимиращи устройства,  16 бр. кашони с пластики, на които са поставени ПИН-кодове, клавиатура за автомат със записващо устройство, материали за подправка на платежни инструменти, подправени платежни инструменти. Претърсен е и микробус с немска регистрация. Микробусът представлява своеобразна работилница за подправка на платежни инструменти.

При второто досъдебно производство са претърсени 8 жилищни адреса, 2 гаража, 7 леки автомобила и са обискирани две лица.  Извършено е претърсване в трафопост, при което са намерени машини за изготвяне на електронни платки за сваляне на картова информация.

В един от гаражите е открита работилница, в която се изготвят неистински или подправени документи, като цикълът на производство е затворен.

По второто досъдебно производство са повдигнати обвинения на Симеон Горчев Караиванов  за престъпление по чл.321 ал.2 във вр. ал.1 от НК; по чл.246 ал.3 предл.трето и четвърто, във вр. чл.243 ал.2 т.3 от НК и по чл. 246 ал.1 предл.първо, във вр. чл.243 ал.2 т.3 от НК;  Христо Златков Златков за престъпление по чл.321 ал.2 във вр. ал.1 от НК;  Георги Евгениев Миков за престъпление по чл.321 ал.2 във вр. ал.1 от НК; по чл.246 ал.3 предл.трето и четвърто, във вр. чл.243 ал.2 т.3 от НК и по чл.246 ал.1 предл.първо във вр. чл.243 ал.2; Георги Георгиев Славчев престъпление по чл.321 ал.2 във вр. ал.1 от НК; по чл.246 ал.3 предл.трето и четвърто, във вр. чл.243 ал.2 т.3 от НК и по чл.246 ал.1 предл.първо във вр. чл.243 ал.2 т.3 от НК и Игор Александрович Горбунов – роден в Русия, руски гражданин, за престъпление по чл.246 ал.3 предл.трето и четвърто във вр. чл.243 ал.2 т.3 от НК.

Поискана е мярка „задържане под стража“.

На 30 септември 2014 г. в гр. Малага, Кралство Испания, е проведена акция по линия на Европол. Задържани са 5 български граждани, заедно с техническите устройства за източване на данни и парични средства от банкомати.

Задържаните са Константин Маринов Иванов; Богдан Петров Богданов, Боряна Иванова Евстратиева, Виолета Петрова Петрова, Владимир Викторов Кирилов.

Претърсени са два адреса в горепосочения град и са иззети вещи, които са относими към предмета на престъплението.