За създаване на мрежа на главните прокурори от балканските страни се обявиха Сотир Цацаров и македонският му колега

29 Септември 2014 г.

 

На 29 септември 2014 г. главният прокурор на Република България Сотир Цацаров се срещна с главния прокурор на Република Македония Марко Зврлевски.

По време на разговорите беше обсъдена възможността за сътрудничество между главните прокурори в Балканския регион чрез създаване на ...

 

На 29 септември 2014 г. главният прокурор на Република България Сотир Цацаров се срещна с главния прокурор на Република Македония Марко Зврлевски.

По време на разговорите беше обсъдена възможността за сътрудничество между главните прокурори в Балканския регион чрез създаване на мрежа между ръководителите на държавното обвинение. За целта до края на годината ще бъдат проведени срещи и дискусии с главните прокурори на останалите държави.

Компетенциите на македонската прокуратура и в частност на прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията бяха сред темите на разговорите между г-н Цацаров и г-н Зврлевски. Всички дела, които касаят престъпления с щети над 15 000 евро, са от компетенциите на Прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията в Македония. Тя се състои от три отдела и право да разследват имат само обвинителите, които работят в нея.

По време на срещата бяха представени функциите и компетенциите на прокуратурата на Република България.

Марко Зврлевски и ръководителят на Прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията Йован Илиевски са на двудневно официално посещение в България по покана на г-н Сотир Цацаров.

В програмата им са предвидени срещи в Апелативната специализирана прокуратура, ВСС и НИП.