Прокуратурата привлече като обвиняем кмета на Видин

1 Август 2014 г.

На 1 август 2014 г. прокуратурата привлече като обвиняем кмета на Община Видин Герго Гергов по общо три обвинения.

Той бе задържан на 31 юли 2014 г. при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска ...

На 1 август 2014 г. прокуратурата привлече като обвиняем кмета на Община Видин Герго Гергов по общо три обвинения.

Той бе задържан на 31 юли 2014 г. при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС.

Обвинение по чл. 282, ал. 2, Пр. I и Пр.II във връзка с чл. 282, ал. 1, Пр. I и Пр. II  и чл. 26,ал. 1 от НК му е повдигнато за това, че в периода 1.01.2012 – 15.07.2014 г., в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения от ЗОП във връзка с обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на Община Видин.  Целта е била Гергов да набави облага за еднолично търговско дружество, на което е заплащано с общински средства.  От това са настъпили значителни вредни последици за общината от имуществен характер в размер на 150 000 лв. и от неимуществен характер, изразяващи се в разколебаване на общественото доверие в местната власт.

Второто обвинение спрямо Гергов е по чл. 278, ал. 6, Пр.II- за това, че на 31 юли 2014 г. в дома си в гр. Видин е държал 15 антични монети от римския императорски период – т.нар. „антониани“ от 3 в. сл. Хр., които представляват археологически обекти и културно - исторически ценности, неидентифицирани и нерегистрирани по съответния ред.

Третото предявено на Гергов обвинение е по чл. 339 , ал. 1 от НК – за това, че на 31 юли 2014 г. в дома си е държал 152 патрона, без да има надлежно разрешение.

На Гергов е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 30 000 лв. На същия е наложена забрана за напускане пределите на Република България, без разрешение на прокурор.

На 1 август 2014 г. Прокуратурата ще внесе искане до Видинския окръжен съд за отстраняване на Герго Гергов от заеманата от него длъжност кмет на община Видин.

Осъществената операция е първата на звеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС след създаването му през юни 2014 г. Целта на новата структура е да координира и подпомага работата по противодействието на корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности в изпълнителната власт за постигане на по-голяма ефективност и бързина при предварителните проверки и досъдебни производства.

.