По искане на Районна прокуратура – Велико Търново задържаха мъж за неизпълнение на полицейско разпореждане, хулиганство и повреждане на две патрулки

20 Февруари 2017 г.

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 24-годишен мъж, противозаконно пречил на орган на властта, извършил хулиганство и повредил два полицейски автомобила.

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 24-годишен мъж, противозаконно пречил на орган на властта, извършил хулиганство и повредил два полицейски автомобила.

Митко Ш. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 14 и 15.02.2017 г. в района и в с. Самоводене, общ. В. Търново, в условията на продължавано престъпление на три пъти противозаконно пречил на орган на власт – полицейски служители от Сектор “ПП” при ОДМВР – В. Търново и от РУ гр. В. Търново, да изпълнят задълженията си по контрол на пътното движение и опазване на обществения ред и сигурност. Не изпълнил разпореждания на полицейски служители да спре управлявания от него автомобил за извършване на проверка по ЗДВП – като не спрял и осуетил извършването на проверката, увеличил скоростта си на движение и при последвалото преследване от патрулните автомобили, в първия случай преминал през пешеходна зона, а във втория блъснал две полицейски коли. На 15.02.2017 г. отново не изпълнил разпореждания да спре за извършване на полицейска проверка и оказал съпротива при задържането му – престъпление по чл. 270,  вр. чл. 26 от НК.

Той е привлечен като обвиняем и за това, че по същото време извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянията се отличават с изключителна дързост – не спрял на подадените му от полицейските служители светлинни и звукови сигнали, управлявал автомобила с висока скорост в населеното място, предприел маневри застрашаващи другите участници в движението – престъпление по чл. 325 от НК. Както и за това, че противозаконно повредил чужди движими вещи – два автомобила, собственост на ОДМВР – В. Търново - престъпление по чл. 216 от НК.

Съдът прие, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, като и че съществува опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което уважи искането на прокуратурата и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура – Велико Търново.