Изявление на главния прокурор на Р България Сотир Цацаров пред медии на 18.06.2014 г.

18 Юни 2014 г.

На 18.06.2014 г., преди заседание на Висшия съдебен съвет, главният прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров отговори на журналистически въпроси по актуални теми:

  1. По повод на досъдебното производство за опита за убийство на Делян Пеевски, г-н Цацаров ...

На 18.06.2014 г., преди заседание на Висшия съдебен съвет, главният прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров отговори на журналистически въпроси по актуални теми:

  1. По повод на досъдебното производство за опита за убийство на Делян Пеевски, г-н Цацаров съобщи, че първото действие по разследването е започнало по неотложност от органите на МВР, които впоследствие са уведомили прокуратурата. Във връзка с подаден от Софийска градска прокуратура (СГП) протест, бе извършен анализ на прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Софийска апелативна прокуратура (САП), след който е преценено, че няма никакви доказателства да е налице обосновано предположение за опит за убийство. "Да се поддържа такава теза е да се поддържа позиция на процесуален инат, а процесуалният инат е показал, че винаги е вреден", каза още главният прокурор. Според него мотивите на Софийски градски съд (СГС) са ясни и представляват най-точната илюстрация на състоянието на доказателствения материал, който е събран по делото. "Може да се говори за предприети действия, които са свързани с евентуално опити за организация на нерегламентирано проследяване, на нерегламентирано установяване на местонахождението и движението на въпросното лице, но в никакъв случай не за действия, които са свързани с опит за убийство", заяви г-н Цацаров.
  2. По повод на информацията за образувано досъдебно производство срещу Цветан Гунев, подуправител на БНБ, г-н Сотир Цацаров заяви, че делото е образувано преди около повече от 2 седмици. Той посочи, че е започнала проверка по сигналите на „Протестна мрежа“ до главния прокурор. В хода на проверката се е стигнало до разкриване на длъжностно престъпление – неупражняване на функциите по банков надзор от страна на подуправителя на БНБ. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

В рамките на наказателното производство са претърсени 19 адреса, а действията на прокуратурата са предварително разрешени от Софийски градски съд, заяви главният прокурор. Той посочи, че нито един от претърсваните адреси не е на банка или на медия. Извършени са обиски и изземвания във фирми, чиито адреси фигурират в Търговския регистър, каза още г-н Цацаров.

Той подчерта, че всички тези действия категорично не са насочени към банка, финансова институция или към финансови резултати, показатели, настоящи или бъдещи на банка.

В отговор на въпроси г-н Цацаров попита представителите на медиите дали биха искали проактивни действия от страна на прокуратурата или предпочитат държавното обвинение да стои и да чака.

Приложен звуков файл на изявлението на главния прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров

Прикачени документи