Съобщение на пресцентъра на Прокуратурата на Р България

12 Юни 2014 г.

Във връзка с множество запитвания от медиите по повод на проверката срещу Моника Станишева, пресцентърът на Прокуратурата на Република България информира:

На 12 март 2014 г. Апелативна прокуратура – София, упражнявайки служебен контрол върху правилността и законността на актовете, отменя отказ ...

Във връзка с множество запитвания от медиите по повод на проверката срещу Моника Станишева, пресцентърът на Прокуратурата на Република България информира:

На 12 март 2014 г. Апелативна прокуратура – София, упражнявайки служебен контрол върху правилността и законността на актовете, отменя отказ на Софийска градска прокуратура (СГП) за образуване на досъдебно производство по повод на сигналите от Моника Йосифова до главния прокурор на Р България и по повод на доклада на Временната анкетна парламентарна комисия за изясняване на изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства относно лобисткия сигнал, свързан с управлението на Тройната коалиция и представените 1.5 млн. евро на австрийския лобист Петер Хохегер. Апелативна прокуратура – София е установила, че СГП не е проверила твърденията за осъществено корупционно поведение от определени лица при провеждане и изпълнение на обществени поръчки, проведени от Министерски съвет и търговско дружество с едноличен държавен капитал. 

На 14 април 2014 г. СГП възлага извършването на проверка по сигнала на Моника Йосифова. Наблюдаващият прокурор изисква да бъдат снети обяснения от всички лица, взели отношение по подготовката, сключването и изпълнението на договорите с фирма „Д-р Хохегер Комуникационсбератунг“ ГМБХ – Австрия. Със същото постановление прокуратурата разпорежда да се изиска наличната документация от Министерски съвет за оправомощаване на длъжностни лица да сключват процесния договор.

С постановлението на прокуратурата се указва, при затруднения от страна на СДВР, да бъде потърсен наблюдаващият прокурор.

Срокът за изпълнение на проверката е 30 дни, считано от 14 април 2014 г.