Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на двама чужди граждани за отвличане и откуп

5 Юни 2014 г.

Днес, 5 юни 2014 г., по досъдебно производство, водено от СДВР и наблюдавано от Софийска градска прокуратура (СГП), като обвиняеми са привлечени двама афганистански граждани - Найриз Сулеймани и Насирулла Саид. Същите са обвинени за  отвличане и противозаконно лишаване от свобода ...

Днес, 5 юни 2014 г., по досъдебно производство, водено от СДВР и наблюдавано от Софийска градска прокуратура (СГП), като обвиняеми са привлечени двама афганистански граждани - Найриз Сулеймани и Насирулла Саид. Същите са обвинени за  отвличане и противозаконно лишаване от свобода на друг афганистански гражданин, като отвличането е било с користна цел – искане на откуп. Освобождаването на отвлечения е поставено в зависимост от изпълнение на условие – предаване на откупа. Същевременно един от обвиняемите е извършил грабеж от отвлечения гражданин, употребявайки заплаха.

На 1 юни 2014 г.  в столичния квартал „Люлин” 6 Найриз Сулеймани и Насирулла Саид са отвлекли Джангир Джан (известен като Сами Улла). От Джангир Джан е поискан откуп в размер на 50 000 евро. Деянията са съставомерни по чл. 142 ал. 3 т.5 вр. ал.2 т.1 т.2 и т.7 вр. ал.1 от НК.

Сулеймани и Саид са обвинени и за това, че са лишили противозаконно Джангир Джан от свобода в продължение на повече от две денонощия – престъпление по чл. 142а ал.4 вр. ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал. 1 от НК.

Найриз Сулеймани е извършил грабеж от отвлечения Джангир Джан за сума от 1050 евро, като е употребил заплаха – насочил е пистолет и е заплашил Джан с убийство, ако не му предостави исканата сума. За това деяние Сулеймани е привлечен като обвиняем и по чл. 198 ал. 1 от НК.