Главният прокурор г-н Сотир Цацаров подписа Споразумение за сътрудничество с турския си колега г-н Хасан Ербил

4 Юни 2014 г.

Главният прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров и Главният прокурор на Касационния съд на Р Турция г-н Хасан Ербил подписаха Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. Документът обхваща възможностите за пряко взаимодействие на обмен на информация и ...

Главният прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров и Главният прокурор на Касационния съд на Р Турция г-н Хасан Ербил подписаха Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете страни. Документът обхваща възможностите за пряко взаимодействие на обмен на информация и добри практики, при спазване на вътрешните законодателства и международните договори, по които Р България и Р Турция са страни. Приоритетните области на сътрудничество са: тероризъм, корупционни престъпления, международна организирана престъпност, трафик на хора и незаконна миграция, незаконно производство, търговия и контрабанда на оръжие, боеприпаси, взривни вещества, ядрени, радиоактивни вещества, стоки и технологии с възможна двойна употреба, незаконно производство и незаконен трафик на наркотични, психотропни вещества и прекурсори, икономически престъпления, компютърни престъпления.

Предвиждат се регулярни обучения на прокурорите от двете държави, периодични двустранни срещи и консултации, сътрудничество при молби за оказване на съдействие.

В рамките на визитата си в Р Турция в периода 1 – 5.06.2014 г. г-н Цацаров и заместник-главният прокурор г-жа Пенка Богданова се срещнаха и с министъра на правосъдието г-н Бекир Боздаг.

Срещите продължават с представители на Висшия прокурорски съвет на Турция, с ръководителя на истанбулската прокуратура и с военни прокурори.