Проверка на Окръжната прокуратура във Варна установи липса на нарушения при предлагането на безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас във Варна, образувана след публикация в „24 часа“

6 Февруари 2017 г.

Преписката е била образувана от Окръжната прокуратура във Варна след публикации във в. „24 часа“ и интернет сайта на изданието на 6 и 7 октомври 2016 г. В тях е изразен негативен коментар за безплатна закуска на варненски ученици от първи до четвърти клас, които съдържали оскъдно количество лютеница и малко парче сирене с тегло 2,4 грама. Направено било и внушение, че производителите печелят за сметка на държавния бюджет, като пестят от хранителните продукти, които се влагат в приготвянето на безплатните закуски.

Преписката е била образувана от Окръжната прокуратура във Варна след публикации във в. „24 часа“ и интернет сайта на изданието на 6 и 7 октомври 2016 г. В тях е изразен негативен коментар за безплатна закуска на варненски ученици от първи до четвърти клас, които съдържали оскъдно количество лютеница и малко парче сирене с тегло 2,4 грама. Направено било и внушение, че производителите печелят за сметка на държавния бюджет, като пестят от хранителните продукти, които се влагат в приготвянето на безплатните закуски.

Окръжната прокуратура във Варна възложила проверката на Регионалната здравна инспекция, която следи за спазването на разпоредбите за здравословно хранене на учениците. Извършени били 39 проверки в основни и средни училища във Варна, както и в обекти за производство на храни. Установено е, че подкрепителните закуски за учениците се приготвят в седем производствени обекта и четири ученически стола на територията на Варна. Ангажираните с производството на безплатните закуски предлагали между 8 и 13 асортимента подкрепителни закуски по рецепти от сборник за ученическите столове и бюфети. Комбинацията от храни се договаряла с всяко училище.

В традиционния сандвич се влагали 2 филии пълнозърнест хляб, вместо по една, както е рецептата в сборника, а производителите обяснили това с практичност при опаковане и транспортиране на готовата продукция. Въпреки това количеството хляб бил в незначително по-голямо количество от посоченото в рецептурника. Напълно отговаряли на изискванията сандвичите, които се приготвяли в столовете на самите училища.

Заключенията на извършените проверки не са установили нарушения на здравословното хранене на учениците както по отношение на стандартите, така и по отношение на влаганите суровини. Конкретният случай, описан в публикациите на вестника и електронното му издание от 6 и 7 октомври 2016 г. за маломерност на вложените хранителни продукти в сандвича, станал повод за образуване на преписката, не е можело да бъде проверен дали отговаря на нормативните изисквания за качество и количество на вложените продукти. Проследен бил пътят на случайно избрана закуска, произведена на 14 декември 2016 г. със срок на годност същия ден до 18 часа. Не са установени отклонения от изискванията.

Поради липса на закононарушения преписката била прекратена.