Становище на СГП относно заявлението за регистрация на ПП „Националистическа партия на България“

11 Април 2014 г.

По повод на подаденото заявление за регистрация в Търговско отделение на Софийски градски съд от политическа партия „Националистическа партия на България“, Софийска градска прокуратура е изпратила своето становище в СГС.

Публикуваме пълния текст на позицията на Градска прокуратура – София:

 

ДО ...

По повод на подаденото заявление за регистрация в Търговско отделение на Софийски градски съд от политическа партия „Националистическа партия на България“, Софийска градска прокуратура е изпратила своето становище в СГС.

Публикуваме пълния текст на позицията на Градска прокуратура – София:

 

ДО

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ

5 състав, ФД №90/2014 г.

 

СТАНОВИЩЕ

от Софийска градска прокуратура

относно подадено Заявление за регистрация

на политическа партия "Националистическа партия на България"

по ФД №90/2014г. по описа на СГС - ТО - 5 състав

 

 

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО СЪДИЯ,

 

Във връзка с получени в СГП писмени материали относно инициирана процедура по съдебна регистрация на политическа партия "Националистическа партия на България" /НПБ/, с оглед производството по прокурорска преписка №10716/201З г. по описа на СГП и предвид задължителното участие на Прокуратурата в охранителното съдебно производство съгласно чл.16 от Закона за политическите партии /ЗПП/, изразяваме следното становище относно регистрацията на визираната политическа партия, а именно:

Считаме, че идеологията и дейността на политическа партия "Националистическа партия на България", не съответстват и противоречат на нормите и духа на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и попадат в ограничителния и забранителен режим на следните конкретни разпоредби:

1. Чл.11, ал.4 от Конституцията: "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт...".

2. Чл.44, ал.З от Конституцията: "Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури или се стремят да постигнат целите си чрез насилие...".

3. Чл.2, ал.З от Закона за политическите партии: "Политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели...".

Основания за твърденията ни за противоконституционност на Националистическата партия на България, ни дават конкретни изявления, актове и действия на членове на самата партия, както и анализът на съдържащите се в пр.преписка №10716/201З г. по описа на СГП множество писмени материали /приложени/ относно статута, организацията, дейността, обществените изяви, програмата и целите на въпросната политическа партия.

Бихме искали да подчертаем някои от най-съществените факти, доводи и съображения в подкрепа на горното, както следва:

- В съдържащата се в преписката Програма на НПБ /приложена/, в Точка 5, изр.второ, е записано следното: "...Смазване на циганския терор с железен юмрук.". Това писмено заявление в официалния програмен документ на партията, е очевидно крайно реакционно и противоконституционно - същото представлява открит призив и цел за насаждане и разпалване на етническа вражда и нетърпимост, в явно противоречие с релевантните норми на Конституцията. Следва изрично да се отбележи, че приемането и спазването на самата Програма, е отбелязано като едно от условията за членство в НПБ - видно от записаното в Чл.37 от Устава на партията;

- Пак в Програмата на НПБ, Точка 9, е отбелязано, че чрез промяна в Закона за вероизповеданията, регистрация на нови религиозни общности ще се допуска при наличието на: "...поне 500 000 последователи или присъствие на националната територия към момента на възстановяване на Третата българска държава...", което е недопустимо и противоконституционно ограничаване на религиозните права и свободи и по същността си е изява на религиозна нетърпимост;

- Отново в Програмата на НПБ, Точка 3: "Ефективна борба и забрана на всички антибългарски организации като Български Хелзинкски комитет, Отворено общество и производните им...";

- Все в този дух, в статията "Те идват" на в-к "Капитал" от 17.11.2013 г., един от учредителите на НПБ - Симеон Костадинов, заявява следното:

"...Когато съществуването на една държава и една нация са заплашени, дори от тенденции, които са естествени, а не нарочни, тази държава и тази нация имат върховното право да се защитят. Дори ако това означава да пренебрегнат някои правни или международни положения, които до този момент са считани за неоспорими...";

- На страниците на в-к "24 часа", в брой от 15.11.201З г., Костадинов излага и развива становището си, че България трябва да е "еднонационална държава на българите";

- При участието си в ТВ предаване "Референдум", излъчено по БНТ на 19.11.201З г., Костадинов заявява по отношение на пристигащите в България чуждестранни граждани-бежанци: "...Тези хора не са социално, икономически, културно и религиозно съвместими с нас... На момента трябва да ги експулсираме. Имаме и правната база, имаме и всички основания - морални, законови...";

- В ТВ предаване "120 минути", излъчено по телевизия БТВ на 16.11.2013 г., Димитър Любомиров, представил се като член на организацията "Кръв и чест" - гр.Пловдив, част от НПБ, заявява следното: "...Адолф Хитлер и Бенито Мусолини - това са хора, които имат много добри решения за това как да бъде като цяло Европа...".

Гореизброеното е малка част от големия обем писмени доказателства, съдържащи се в приложената преписка и сочещи на открито и явно пропагандиране на омраза, вражда и нетърпимост на религиозна, национална и етническа основа, в хода на осъществяване на дейността, реализиране на целите и обществените изяви на Националистическата партия на България, като въпросната "идеология на омразата" е закрепена и като писмена норма в Програмата на НПБ, чието спазване е прогласено от Устава на партията като условие за членство.

Що се отнася до приложимите общоевропейски правни норми и до релевантната практика на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/, споделяме изцяло доводите и съображенията, изложени в приложеното по делото писмено становище от Българския Хелзинкски комитет. Като обобщениебихме могли да посочим, че позицията и практиката на ЕСПЧ е константна и категорична - проповядването, насаждането и разпалването на расова, национална, етническа или религиозна омраза или вражда, не влиза в обхвата на защитеното право на свободно изразяване по смисъла на Чл.10 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи /ЕКПЧОС/. Европейският съд приема, че наложените санкции и предприетите мерки от страна на съответните държави по отношение на политическите партии и организации, чиято идеология агитира към омраза и нетърпимост, се явяват необходими и оправдани и не накърняват защитените с чл.10 от ЕКПЧОС права. В този смисъл биха могли да се посочат делата: Вона срещу Унгария, Партия на благоденствието срещу Турция, Германска националдемократическа партия срещу Германия и др.

Предвид всичко изложено считаме, че уважаемият съд разполага с необходимите доказателства, за да констатира, че е налице несъвместимост и явно противоречие на идеологията и дейността на Националистическата партия на България с духа и нормите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии, както и с приложимото европейско право и релевантната съдебна практика на ЕСПЧ, поради което следва да бъде отказано регистрирането и вписването на визираната политическа партия в надлежните регистри.

Представяме и молим да бъдат приети като доказателства по делото преписи от материалите по прокурорска преписка № 10716/2013г. по описа на Софийска градска прокуратура.