Дела за престъпления против транспорта, водени от районните прокуратури в Бяла Слатина и Кюстендил

1 Февруари 2017 г.

Четири месеца „Лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване на наказанието определи съдът за Стефан Н. за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК и по чл. 343в, ал. 2 от НК.

Той се призна за виновен и сключи споразумение с прокурор в Районна прокуратура - Бяла Слатина за това, че на 30.12.2016 г. в с. Галиче управлявал лек автомобил „Мазда“ без да притежава свидетелство за управление на МПС и след употреба на алкохол с концентрация 2.14 промила – над 1.2 на хиляда, установено по надлежния ред. Престъплението е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред за шофиране без книжка с наказателно постановление на Началника на РУ-Оряхово.

Районна прокуратура - Кюстендил започна бързо производство срещу А. М. за подобно престъпление (по чл. 343б, ал. 3 от НК).

На 19.01.2017 г. в гр. Кюстендил той управлявал лек автомобил марка „Фиат“, след употреба на наркотични вещества, установено с еднократен тест „Drug test 5000“.

По обвинителен акт на Районната прокуратура в Кюстендил на подсъдимата скамейка се изправя Д. Д. за шофиране без книжка – престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК. Обвиняемият е неправоспособен водач на МПС с множество наложени наказания за извършени нарушения по Закона за движение по пътищата. Въпреки това той продължавал да управлява МПС без да има право за това, като престъплението, за което е предаден на съд, е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответното СУМПС с влязло в сила наказателно постановление.