Главният прокурор възложи проверка по сигнала на „Протестна мрежа“

26 Февруари 2014 г.

По повод на сигнал от група граждани до главния прокурор, постъпил на 25.02.2014 г.,             пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

Сигналът касае твърдения за извършени данъчни престъпления и други закононарушения от лицата Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков ...

По повод на сигнал от група граждани до главния прокурор, постъпил на 25.02.2014 г.,             пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

Сигналът касае твърдения за извършени данъчни престъпления и други закононарушения от лицата Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, както и за нарушения на данъчните закони и неясно финансиране от страна на търговски дружества.

По сигнала е започнала проверка. В хода й ще бъдат изискани данни от Сметната палата, Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция „Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи. С постановления на прокуратурата на Националната агенция по приходите е възложено извършването на пълни данъчни ревизии на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Предстои възлагане на действия по данъчен контрол и на други физически лица, както и на свързани с тях търговски дружества. Ще бъдат снети обяснения от проверявани и от други лица, включително и относно твърдения за оказван натиск и искания за „медиен чадър" над престъпна дейност. На Апелативна прокуратура-София се възлага осъществяване на служебен контрол по отношение на постановления на прокурори от Софийска градска прокуратура за отказ за образуване или за прекратяване на наказателни производства по сигнали, касаещи проверяваните лица. Проверка за такива сигнали и водени оперативни дела ще се извърши от прокурори от Върховната касационна прокуратура и в Държавна агенция „Национална сигурност.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, проверката е възложена на Върховната касационна прокуратура, отдел „Специализиран".