Повдигнато обвинение след съвместна акция между СГП, ДАНС и ДАТО

18 Февруари 2014 г.

Днес, 18.02.14 г., в Съдебната палата се проведе брифинг, в който участваха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, градският прокурор на София Христо Динев, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и председателят на ДАТО Цветан Китов по повод повдигнато обвинение на ...

Днес, 18.02.14 г., в Съдебната палата се проведе брифинг, в който участваха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, градският прокурор на София Христо Динев, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и председателят на ДАТО Цветан Китов по повод повдигнато обвинение на държавен служител на ДАТО.

След съвместна акция между СГП, ДАНС и ДАТО, на Антоанета Александрова Първанова, експерт в ДАТО, е повдигнато обвинение по чл. 357, ал. 1, приложение Първо от НК, за изнасяне на класифицирана информация срещу заплащане в периода от началото на ноември 2013 г. до края на 2013 г.

Първанова е обвинена за това, че възмездно е правила проверки за това дали за определени лица има искания за прилагане на специални разузнавателни средства и е предоставяла мотивите към исканията.

"Някои хора са били на месечен абонамент, те са ѝ давали пари в замяна на ангажимента периодично тя да проверява дали те са подслушвани, или не. Това не са улични дилъри, това са лица, на по-високо ниво, политици сред тях няма към момента. Цената на абонамента е варирала от 500 до 3000 лева на месец. Имало е и посредници в схемата, които са били нейни роднини. Щетите са неизмерими, защото е била застрашена националната сигурност", заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Първанова работи в СДОТО от 2010 година като служител в звеното, което приема исканията за СРС, а при създаването на агенция ДАТО, тя е била преназначена на същата позиция.

Вредата от дейността на служителката е огромна, защото касае националната сигурност.

Установени са лицата, с които служителката е поддържала контакт.