Главният прокурор заминава на официално посещение в Холандия

2 Февруари 2014 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник-главните прокурори Пенка Богданова и Борислав Сарафов заминават на двудневно официално посещение в Хага, Кралство Нидерландия.

На 03.02.2014 г. са предвидени срещи с Иво Опстелтен – министър на правосъдието и сигурността, с председателя на ...

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник-главните прокурори Пенка Богданова и Борислав Сарафов заминават на двудневно официално посещение в Хага, Кралство Нидерландия.

На 03.02.2014 г. са предвидени срещи с Иво Опстелтен – министър на правосъдието и сигурността, с председателя на Колегията на генералните прокурори Херман Болхаар, с Мишел Конингс, президент на Евроджъст и със Санг-Хюин Сонг, президент на Международния наказателен съд, както и с прокурора на МНС Фату Бенсуда. През втория ден от официалната визита ще се проведат срещи с Роб Уенрайт, директор на Европол, както и с официални лица от нидерландското министерство на финансите.

Ръководството на българската прокуратура ще разговоря с холандския министър на правосъдието и сигурността за резултатите от доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, за реформата в държавното обвинение и за престъпления, свързани с нелегалната емиграция.

Споразумение за двустранно сътрудничество ще бъде подписано между българската и холандската прокуратура по време на срещата на г-н Сотир Цацаров с колегата му г-н Херман Болхаар.

Създаването на Европейската прокуратура и представянето на новите членове на Националното бюро на Евроджъст, ще бъдат акцентите в разговора между ръководителите на ПРБ и г-жа Мишел Конингс.

По време на срещата с президента и магистратите от Международния наказателен съд г-н Сотир Цацаров, г-жа Пенка Богданова и г-н Борислав Сарафов ще обсъдят сътрудничеството по линия на международната правна помощ. Предвидена е и среща с българския съдия в Международния наказателен съд проф. Екатерина Трендафилова.

Главният прокурор г-н Цацаров ще обсъди разширяване на възможностите за работа на смесени екипи и подобряването на информационния обмен с директора на Европол.

Разговорите на ръководството на ПРБ с официални представители на министерството на финансите на Нидерландия ще засегнат възможностите за превенция на финансови измами и взаимодействието между двете страни в тази насока.