ОПРЕДЕЛЕНИ СА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЮСТ

23 Януари 2014 г.

С решение на Министерски съвет от 22.01.2014 г. Камен Михов, заместник на главния прокурор във Върховна административна прокуратура, е определен за национален член на ЕВРОЮСТ от България. Г-н Михов е дългогодишен прокурор, седем години е бил завеждащ отдел ...

С решение на Министерски съвет от 22.01.2014 г. Камен Михов, заместник на главния прокурор във Върховна административна прокуратура, е определен за национален член на ЕВРОЮСТ от България. Г-н Михов е дългогодишен прокурор, седем години е бил завеждащ отдел „Международно правно сътрудничество“ във Върховна касационна прокуратура. Прокурор Михов притежава богат международен опит, бил е национален кореспондент на Евроюст и национален координатор на Вътрешната мрежа от прокурори, работещи по наказателни дела с международен елемент, и в момента е лице за контакт на Европейската съдебна мрежа по наказателни дела. Камен Михов е завършил през 2008 г. допълнителна магистратура по „Международни отношения и право на ЕС“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и университетите в градовете Страсбург и Нанси, Република Франция.

Заместник на националния член ще бъде Иванка Тодорова Которова – Духлакова, прокурор във Върховна касационна прокуратура и настоящ завеждащ отдел „Международен“ във ВКП. Г-жа Которова работи в международния отдел повече от десет години. През 2009 година е завършила допълнителна магистратура по „Международни отношения и право на ЕС“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и Университетите в градовете Страсбург и Нанси, Република Франция. Прокурор Которова в момента е национален кореспондент на Евроюст и на Европейската съдебна мрежа, както и контактна точка в Европейската мрежа за конфискация на активи /ARO/. Участвала е като експерт в международна мисия на Европейския съюз по приложението на решението за Евроюст и на решението на Европейската съдебна мрежа в Кралство Дания.

Помощник на националния член на Евроюст ще бъде Димитър Цветанов Хаджийски, прокурор в Софийска районна прокуратура. От 2010 година до момента прокурор Хаджийски работи като командирован национален експерт в Евроюст, където натрупа огромен опит в сферата на европейското наказателноправно сътрудничество, и ще бъде  изключително полезен в работата на Националното бюро. Като национален експерт в Евроюст г-н Хаджийски е участвал в две работни групи по взаимодействие между Евроюст и ОЛАФ и между Евроюст и институциите в Брюксел, както и в екипа за взаимодействие с ЕВРОПОЛ.

И тримата са предложени от главния прокурор Сотир Цацаров и отоговарят на критериите за избор, съобразно изискванията на Съвета на ЕС за създаване на Евроюст. Мандатът на тримата ще бъде четиригодишен, считано от 12.02.2014 г., с работно място Хага, Кралство Нидерландия.

Съставът на Евроюст включва по един национален член, командирован от всяка държава-членка, който се подпомага от един заместник и от друго лице, действащо като помощник.

Към настоящия момент национален член в Евроюст е прокурор Мариана Лилова, чийто втори пореден мандат изтича на 12 февруари 2014 година.