Главният прокурор поиска снемане на имунитета на народен представител

8 Януари 2014 г.

Днес, 08 януари 2014 г., главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров внесе в 42-то Народно събрание искане за снемане на имунитета на народния представител Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него ...

Днес, 08 януари 2014 г., главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров внесе в 42-то Народно събрание искане за снемане на имунитета на народния представител Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него на основание чл.70, ал.1 от Конституцията.

На 06.01.2014 г. от Районна прокуратура (РП) гр. Варна е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице.

С постановление от 7 януари 2014 г. РП - Варна е изпратила досъдебното производство на Софийска градска прокуратура (СГП) по компетентност, тъй като според събраните до момента доказателства е установено, че извършителят е лице с имунитет.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че народният представител Волен Сидеров е извършил престъпление по чл. 325 ал.2 пр.1, вр. ал.1 от НК, а именно: на 06.01.2014 г. в гр.Варна е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров  не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията.

Събрани са доказателства и за това, че на 06.01.2014 г. в гр. Варна, Сидеров е причинил на Костадин Колев - полицай от МВР-Варна, лека телесна повреда. Телесната повреда е причинена на полицейски орган при изпълнение на службата му /престъпление по чл.131 ал.2 , пр.4, т.4 вр. чл.130 ал.2 от НК/.

Искането на главния прокурор е внесено след предложение на Софийска градска прокуратура, според което:

„Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров  открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък.По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и  личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия.“

Съобразно чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Р България и чл.132 във вр. с чл. 42, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на 42-то Народното събрание (ПОДНС), когато парламентът не заседава, искането за снемане на имунитета на народен представител се отправя към председателя на Народното събрание.