Евгени Диков встъпи в длъжност като заместник на главния прокурор и директор на Националното следствие

20 Декември 2013 г.

Създаване на мобилни центрове за разследване в рамките на Националната следствена служба (НСлС)са сред мерките, предвидени за повишаване на ефективността на институцията. Това стана ясно днес, 20 декември 2013 г., по време на встъпването в длъжност на Евгени Диков ...

Създаване на мобилни центрове за разследване в рамките на Националната следствена служба (НСлС)са сред мерките, предвидени за повишаване на ефективността на институцията. Това стана ясно днес, 20 декември 2013 г., по време на встъпването в длъжност на Евгени Диков, заместник на главния прокурор по разследването и директор на НСлС.

В обръщението към новоизбрания си заместник, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че НСлС има бъдеще и прокуратурата ще окаже необходимата материална, организационна и техническа помощ за обезпечаване на работата на следователите. Ще се увеличат правомощията на следствените отдели по места, ще се засилят организационните връзки между центъра и отделните звена, както и ще се въведат ясни процесуални механизми за натовареността  на НСлС, посочи още главният прокурор. Спиране на трансформацията на свободни щатни бройки за следователи  и обявяване на конкурси, са сред мерките на г-н Цацаров, които ще бъдат предложени на Висшия съдебен съвет.

Необходимо е оптимизиране на щатния състав, подобряване на материално-техническата база и реални действия, а не методически указания или законодателни промени, заяви главният прокурор.

Националното следствие не е в ликвидация, а е служба, която ще възвърне авторитета си, посочи пред колегите си Евгени Диков.  Персоналният състав на НСлС ще бъде определен след структурен анализ, каза още директорът на следствието.

Надявам се в бъдеще 2400 юристи от 9-те Юридически факултета в страната да изберат професията „следовател“ за свое поприще, заяви Румен Георгиев, член на Висшия съдебен съвет. Липсата на достатъчна натовареност може да се промени само със силната воля на ръководството на службата, а в лицето на г-н Диков следствието има ръководител, който ще следи за спазване на законността и подобряване на активността, посочи още Румен Георгиев.

Като изключителен човек и професионалист, който ще укрепи ролята на следователите в процеса на разследване определи Евгени Диков заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

На церемонията по встъпване в длъжност на директора на НСлС присъстваха главният прокурор и заместниците му, членове на ВСС и следователите от Националната следствена служба.