Стартиран пилотен проект

27 Ноември 2013 г.

По инициатива на Административния ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП), е стартиран пилотен проект между СРП и СО – Районен инспекторат по образованието, за запознаване на подрастващите ученици с престъпленията, в които биха могли да бъдат въвлечени. Такива са престъпленията против ...

По инициатива на Административния ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП), е стартиран пилотен проект между СРП и СО – Районен инспекторат по образованието, за запознаване на подрастващите ученици с престъпленията, в които биха могли да бъдат въвлечени. Такива са престъпленията против младежта, против половата неприкосновеност, против интелектуалната собственост (нарушаване на авторски права в интернет пространството), държане на порнографски материал, както и някои общоопасни престъпления, като например: държане на наркотични вещества, хулиганство. Наред с това, се цели и популяризиране работата на прокуратурата сред младите хора.

Първоначално проведените беседи, са посрещнати с голям интерес от учениците от по-горните класове. Темите са били разширени, като са били проведени и дискусии относно проблемите в съвременното общество и законови начини за тяхното решаване. Обсъждан и разискван е бил и института на неизбежната отбрана – до каква степен и в кои случаи може да бъде приложен.

Предвид големия интерес, се планира продължаване на проекта през цялата учебна година, с разширяване кръга на училищата на територията на гр.София.