Продължава разследването за причините за наводнението в гр. Мизия

26 Август 2014 г.

След самосезиране от страна на РП - Оряхово, на 04.08.2014 г. е образувана прокурорска преписка за събиране на първоначални, неотложни данни за настъпилото наводнение на 02-03.08.2014 г. в Мизия . Тези данни са приобщени в хода на 24-часова ...

След самосезиране от страна на РП - Оряхово, на 04.08.2014 г. е образувана прокурорска преписка за събиране на първоначални, неотложни данни за настъпилото наводнение на 02-03.08.2014 г. в Мизия . Тези данни са приобщени в хода на 24-часова проверка, възложена на полицейски служители при ОД МВР-Враца.

На 05.08.2014 г. въз основа на събраните до посочения момент данни, РП - Оряхово е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 02-03.08.2014 г., в гр.Мизия, по непредпазливост е причинил наводнение и с това е изложил на опасност живота и имота на другиго, като от горното е последвала смърт и значителни вреди – престъпление по чл.335, ал.2, вр.ал.1 от НК.

Разследването е възложена на Окръжна следствена служба – гр. Враца.

До настоящия момент са извършени следните действия:

Установен е броя и собствеността на всички язовири на територията на Област Враца, вкл. по цялото поречие на р.Скът, чийто водосбор се оттича към землището на гр.Мизия.

В хода на производството, след нормализиране на метеорологичните условия /спиране на валежите и осигуряване на достъп до посочените водни обекти/ е започнато незабавно извършване на огледи на местопроизшествия по реда на чл.155-чл.156 от НПК на всички язовири по поречието на р.Скът, вкл. на тези, намиращи се на територията на oбщина Враца, oбщина Хайредин, община Бяла Слатина и община Борован, чийто водосбор се оттича към р.Скът. Целта на огледите е била да се фиксира техническото състояние на обектите, количествата водни маси в тях, състоянието на подпорни стени, преливници и др. За целта в тези огледи е ангажирано участие на експерт – инженер при „Напоителни системи“, като отразеното състояние на обектите е фиксирано чрез тяхното фотозаснемане от специалисти-технически помощници. 

Посочените огледи са извършени в периода 12.08.2014 г. – 20.08.2014 г. Огледани са общо 39 бр. язовира на територията на област Враца.

От посочените язовири, по време на обилните валежи в края на месец юли и началото на месец август 2014 г., само 4 бр. язовири не са преливали – това са: яз.„Рогозен 2“, яз.“Лековит кладенец“, яз.“Руменя“ и яз.“Под кръста“. Всички останали 35 бр. язовири са преливали през своите преливници, а 12 бр. от тях са преливали и през короните си /най-високите части от тях/.

Само на 2 бр. язовири са установени прориви /частично прекъсване/ в стените – на яз.“Стубеля“ и яз.“Церов дол“ в землището на с.Борован. Водните количества от посочените водоеми са се оттекли в яз.“Братковец“, който е без констатирани технически нарушения.

На 21.08.2014 г. е извършен оглед на коритото на р.Скът в гр.Мизия. Констатирано е наличието на храстовидна растителност и единични дървета със средна дебелина. 

По делото са изискани справки от "Напоителни системи" ЕАД – клон Мизия; от Басейнова дирекция по управление на водите – Дунавски район - гр.Плевен с цялата информация относно релефа на област Враца, поречието на р.Скът и гр.Мизия; от МОСВ и МЗХ за наличната в техните институции информация за водосбора, релефа и др. особености на територията на Област Враца от значение по делото; от Национален институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен, за количеството на валежите в интервала 01.07.2014 г. – 02.08.2014 г. на територията на област Враца и по-конкретно на територията на община Мизия, с прилагане на информация за нормалния месечен дебит на валежите в посочените места.

Изискани са писмени документи от общинските власти в гр.Враца, гр.Бяла Слатина, гр.Мизия, с.Борован и с.Хайредин; изискани са документи за дейността на кризисният щаб при Областния управител на област Враца.

Установени са количествата валежи, паднали във водосбора на р.Скът в периода 01.07.2014 г. – 31.07.2014 г. на териториите на община Враца, община Бяла Слатина, община Хайредин и община Борован. Установено е, че само на 01.08.2014 г. и на 02.08.2014 г. на посочените места са паднали валежи между 2 и 3 пъти над месечната норма.

Успоредно със събиране на всички писмени документи, от значение по делото, ще се извършват разпити на свидетели, на кметове и длъжностни лица от общинските управи на територията на област Враца, през чиято територия преминава р.Скът; други длъжностни лица – Областен управител, длъжностни лица при МЗХ и МОСВ; концесионери на язовирите по поречието на реката, участници в кризисните щабове и др. лица, чиито показания могат да са от значение по делото.

До настоящия момент не е установена причина за настъпилото наводнение. Наличните хипотези, изнесени в средствата за масова информация не могат да бъдат потвърдени.

Причините за бедствието биха могли да се изведат едва след събиране на посочените писмени и гласни доказателства и тяхното съпоставяне, а именно – количества валежи, релеф на водосбора на р.Скът, техническото състояние и стопанисването на язовирите по нейното поречие, състоянието на речното корито и др.

По делото предстои да се назначат комплексни експертизи с участието на хабилитирани вещи лица от БАН, УАСГ и др. институции. Тяхното заключение ще се основава на събраните в хода на разследването доказателства, като само след извършване на това експертно заключение ще може да се посочат с категоричност причините, довели до настъпилото бедствие.