Конференция на тема „Подсилване на защитата на еврото в страните от Черноморския регион”

9 Октомври 2013 г.

Днес, 9 октомври 2013 г., в гр. София стартира двудневна конференция на тема „Подсилване на защитата на еврото в страните от Черноморския регион”, организирана по европейската програма „Перикъл” от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съвместно с Прокуратурата на ...

Днес, 9 октомври 2013 г., в гр. София стартира двудневна конференция на тема „Подсилване на защитата на еврото в страните от Черноморския регион”, организирана по европейската програма „Перикъл” от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съвместно с Прокуратурата на РБългария.

Участници в нея са представители на ОЛАФ, Европейската централна банка, Европол, Евроджъст, както и прокурори, митнически инспектори и представители на банкови институции от общо 9 държави от черноморския регион и лектори от четири държави - членки на Европейския съюз.

Защитата на еврото е изключително важна дейност не само за държавите-членки на еврозоната, но и за всички други държави в Европейския съюз и извън него. Организираната конференция ще допринесе за обединяване на усилията на всички държави и техните институции за ефективно противодействие на фалшификацията на еврото и успешна борба с този глобален проблем. Ще бъдат споделени проблеми и ще се потърсят най-добрите решения за продължаване на съвместната борба за гарантиране на максимално добра защита на общоевропейската валута.

Прокуратурата на РБългария ще предостави информация за наказателното преследване на престъпленията, свързани с фалшификацията на банкнотите и ще презентира разследване за такова престъпление, извършено в гр. Пловдив.

ОЛАФ ще запознае участниците с европейската рамка за защита на еврото.

Европейската централна банка ще представи актуалното състояние на фалшифицирането на евробанкнотите, както и най- сериозните случаи в борбата срещу фалшификацията.

Евроджъст ще изнесе презентация на тема „Съдебно сътрудничество при разследването на престъпления, свързани с фалшификацията на еврото“.

ДАНС ще представи информация за успешни операции при разследване на случаи на производство и разпространение на фалшиви банкноти.

Агенция „Митници“ ще запознае участниците с действията на агенцията за борба с фалшифицирането на парични знаци по границите на страната ни.

Българската прокуратура се отнася изключително сериозно към проблемите, свързани със защита на еврото и полага максимални усилия да разкрива, доказва и да преследва наказателно всеки, който извършва престъпно посегателство срещу него.