„Доизграждане и усъвършенстване на Единната информационна система за противодействие на престъпността и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП”

1 Октомври 2013 г.

Приключи изпълнението на проекта за „Доизграждане и усъвършенстване на Единната информационна система за противодействие на престъпността и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП” с бенефициент Прокуратурата на Р България. Проекта се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна ...

Приключи изпълнението на проекта за „Доизграждане и усъвършенстване на Единната информационна система за противодействие на престъпността и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП” с бенефициент Прокуратурата на Р България. Проекта се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Създаването на ЕИСПП е резултат от необходимостта за бързина, точност и прецизност на предоставяната информация за нуждите на наказателния процес като функционирането й е съобразено със задължителното изискване за независимост на властите и с междуведомственото разделение на обхванатите технологични процеси. Подобни системи вече работят в редица eвропейски страни, сред които Белгия, Германия, Финландия, Холандия, Нидерландия и Естония.

С реализацията на този проект се доизгради и усъвършенства система, която позволява проследяване в реално време на 109 стандартизирани събития – образуване на досъдебно производство, всички актове постановени от прокуратурата и разследващите органи, съдебната фаза в трите й инстанции, изпълнение на наказанието и неговото изтърпяване, както и анализ на всички или тематично подбрани производства.

Паралелно с оперативните справки ЕИСПП ще дава единна и достоверна статистика позволяваща анализ на организацията на работа и взаимодействие между отделните ведомства и обективно дефиниране на реални проблеми в наказателната политика на държавата като се постига ускоряване на процедурите, избягване на дублиране или грешките породени от липса на информация, улеснено прилагане на правото и защита правата на гражданите, повишаване ефективността и противодействието на корупцията. Решението за изграждане на ЕИСПП е взето през 1996 г. от Министерски съвет, а с промените на Закона за съдебната власт през 2009 г. изграждането, поддържането, използването и развитието на ядрото на ЕИСПП и развитието на комуникационни компоненти за връзка на ядрото със свързаните ведомствени системи се извършват от прокуратурата и поради невъзможност средствата за това да се осигурят от бюджета на Прокуратурата бяха предприети действия за кандидатстване по Оперативна програма „Административен капацитет”, при което на 23.11.2011 г. бе подписан договор между управляващия орган на ОПАК и Прокуратурата на Р България на стойност 5 447 561,50 лева, от които 286 324,00 лева за придобиване на хардуер, 257 676,00 лева за придобиване на нематериални активи /базов софтуер/ и 3 700 000,00 лева за разработка на софтуер. Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” и Главна дирекция „Охрана” към Министерство на правосъдието подписаха отделни договори с ОПАК, с което се осигуриха необходимите средства за довършване на ЕИСПП. Очаква се тяхното интегриране към ЕИСПП да бъде осъществено през месец май 2014 г., когато системата ще заработи в своята цялост, обхващайки и последната фаза от наказателния процес.

Към настоящия момент ЕИСПП е съвкупност от автоматизирани информационни системи и се състои от централна компонента – ядро, свързана със системи на съдебната и изпълнителната власт, които обработват информация за събития и обекти и в цялост осъществяват единно информационно осигуряване на дейността по противодействие на престъпността, съгласно чл. 378 от ЗСВ. Органи и институции по осигуряване функционирането на ЕИСПП са органите на съдебната власт, МВР, ДАНС, МО, МП и МФ.

Реализирането на проекта „Доизграждане и усъвършенстване на Единната информационна система за противодействие на престъпността и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП” започна на 01.12.2011 г. и съгласно проектните изисквания официално ще приключи на 31.10.2013 г., когато системите на МВР, прокуратурата и съдилищата ще бъдат готови в технологично окомплектоване.