Разследване за насилие над деца

26 Септември 2013 г.

На 03.09.2013г. до главния прокурор на Р България  са постъпили сигнали за осъществено насилие над деца, настанени в Социално – педагогически интернат  /СПИ/ гр. Стралджа.  Незабавно, по електронна поща, сигналите са препратени на компетентната прокуратура – Районна прокуратура гр. Ямбол ...

На 03.09.2013г. до главния прокурор на Р България  са постъпили сигнали за осъществено насилие над деца, настанени в Социално – педагогически интернат  /СПИ/ гр. Стралджа.  Незабавно, по електронна поща, сигналите са препратени на компетентната прокуратура – Районна прокуратура гр. Ямбол.

РП Ямбол е преценила, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 131 ал.1 т.2 НК /причиняване на телесни повреди на деца от длъжностни лица при и по повод изпълнение на служебните си задължения/ и същият ден – 03.09.2013г., е образувано досъдебно производство. Предприети са активни действия по разследването и са разпитани  пострадалите деца  от интерната.

На 04.09.2013г. в прокуратурата  е постъпил нов сигнал за нанасяне на побой над дете в СПИ гр. Стралджа от възпитател. Пострадалото дете незабавно е освидетелствано от съдебен лекар и е разпитано пред съдия. Назначена е съдебно медицинска експертиза за установяване на характера на причинената  телесна повреда.

Към разследването е присъединен  и доклада на комисията от Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/ от извършената в СПИ гр.Стралджа проверка, изискани са документи от СПИ гр. Стралджа, ДАЗД и  Министерство на образованието и науката /МОН/.

 Прокуратурата анализира доказателствата по делото  и с оглед вземане на мерки за закрила на децата.