На пресконференция, проведена днес - 03.09.2013 г., Мария Капон /председател на Единната народна партия/ и Иван Иванов /Демократи за силна България/ са обявили данни за извършени плащания за консултантски услуги по проекта АЕЦ „Белене“. Според представената информация, те са ...

На пресконференция, проведена днес - 03.09.2013 г., Мария Капон /председател на Единната народна партия/ и Иван Иванов /Демократи за силна България/ са обявили данни за извършени плащания за консултантски услуги по проекта АЕЦ „Белене“. Според представената информация, те са в общ размер на 7,5 млн. лева, като преводите са след решението на Народното събрание за спиране на проекта „Белене“. Заявено е също, че за тези действия ще бъдат сигнализирани органите на прокуратурата.

Пресцентърът на Прокуратурата на Република България уведомява, че на 09.08.2013 г. Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по тези факти. То касае длъжностно присвояване в особено големи размери /18 млн. евро/, представляващо особено тежък случай. Събират се и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. С постановление от същата дата делото е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура. Към настоящия момент /включително и днес/ се провеждат активни действия по разследването. С оглед интересите на това разследване и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения.