По повод публикация в пресата

23 Август 2013 г.

На 23.08.2013 г., на първа страница във вестник „Сега“ е публикувана статия с автор Доротея Дачкова и заглавие „Главният прокурор крие срещу кои магистрати има висящи дела“. В статията се твърди, че „половин година Висшият съдебен съвет не ...

На 23.08.2013 г., на първа страница във вестник „Сега“ е публикувана статия с автор Доротея Дачкова и заглавие „Главният прокурор крие срещу кои магистрати има висящи дела“. В статията се твърди, че „половин година Висшият съдебен съвет не може да попълни регистъра на съдиите и прокурорите, срещу които се водят разследвания“, като причина за това е непредоставянето на такава информация от прокуратурата, според неназован член на ВСС. Такава публикация е направена и в електронни медии /сайтът „Правен свят“/, с изрично позоваване на вестник „Сега“.

По този повод, пресцентърът на прокуратурата уведомява за следното:

На заседанието си на 07.02.2013 г. ВСС е приел решение да се изиска от главния прокурор информация за образуваните и неприключили наказателни производства срещу магистрати, като съветът да бъде уведомяван и за всички новообразувани такива производства. Председателите на апелативните съдилища са задължени да уведомят ВСС и за постановените присъди срещу магистрати. На 08.02.2013 г. това решение е изпратено официално на главния прокурор от главния секретар на ВСС. С писмо изх. № 2114/15.03.2013 г. главният секретар на ВСС е уведомен, че „Прокуратурата ИМА готовност да предостави изискваната информация, в изпълнение на решение на ВСС по протокол № 5/07.02.2013 г. относно образуваните и неприключили наказателни производства срещу магистрати. Проблемите, които според нас могат да възникнат, са с оглед характера на данните, обстоятелството, че в част от делата се съдържа класифицирана информация, по други протичат специални разузнавателни средства, както и с оглед законовата разпоредба в НПК относно разгласяване на материали по разследване.“ В писмото е отправена молба „да бъдем уведомени за начина, формата и целите, за които ще се ползва информацията и за нейната публичност, с оглед разпоредбата на чл. 198 НПК“ /забраната за разгласяване на материали от разследването без разрешение на прокурора“. До настоящия  момент, отговор на това писмо не е постъпвал в прокуратурата и поставените в него въпроси не са били обсъждани на заседание на ВСС. Въпреки това, информацията е систематизирана и подготвена за предаване на съдебния съвет.

Обективното представяне на информация е не толкова  в интерес на институциите и на самите средства за масова информация, колкото в интерес на обществото, за което тази информация е предназначена.