Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Цветан Цветанов

31 Юли 2013 г.

Днес, 1 юли 2013 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Цветан Цветанов - народен представител в 42-то Народно събрание (НС), избран от листата на Политическа партия “ГЕРБ“.

В хода на разследването по ...

Днес, 1 юли 2013 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Цветан Цветанов - народен представител в 42-то Народно събрание (НС), избран от листата на Политическа партия “ГЕРБ“.

В хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

Той е обвинен, за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си произтичащи от чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) – престъпление по чл. 288 НК, пр. 2 вр. чл. 26 НК.

При разследването на досъдебното производство, водено срещу Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от Председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (за периода 26.08.2009 г. - 18.09.2009 г.) са предоставени на МВР.

Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК той е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление,  които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Разследването по отношение на останалите лица продължава.