Ръководството на прокуратурата изразява категорично становище, че твърденията на адвокат Гачо Груев не отговарят на истината

29 Юли 2013 г.

              В интервю, излъчено по Българското национално радио на 28.07.2013г., адвокат Гачо Груев твърди, че обвиненията на американската прокуратура срещу българската гражданка Гергана Червенкова са „скалъпени и изфабрикувани“ при посещението на българска делегация в Съединените американски щати, „със съдействието ...

              В интервю, излъчено по Българското национално радио на 28.07.2013г., адвокат Гачо Груев твърди, че обвиненията на американската прокуратура срещу българската гражданка Гергана Червенкова са „скалъпени и изфабрикувани“ при посещението на българска делегация в Съединените американски щати, „със съдействието“ на заместник главния прокурор Ася Петрова. В интервюто адвокат Груев призовава за това „да бъде търсена отговорност“ от прокурор Петрова.

            Искането за екстрадиция на Гергана Червенкова е отправено с дипломатическа нота от 29.01.2013г. в съответствие с Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати. На 23.07.2013г., с нова нота САЩ оттеглят това искане „по прокурорски съображения“.

            Ръководството на прокуратурата изразява категорично становище, че твърденията на адвокат Гачо Груев не отговарят на истината. Отделен е въпросът за съответствието на направените от него коментари със същността и целите на екстрадиционното производство, както и това, че по време на въпросното посещение в САЩ Ася Петрова е заемала длъжността окръжен прокурор на гр.Шумен. Отправеното искане за екстрадиция е в правомощията единствено на молещата държава /в случая САЩ/ и подобни изявления и призиви за „търсене на отговорност“ са абсолютно безпочвени.