Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на извършител на опит за телефонна измама

19 Декември 2016 г.

Определена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“

На 29.11.2016 г. обвиняемият Илия Витанов позвънил на домашния телефон на пострадалия в гр. София, представяйки се за лекар, като му заявил, че негова близка е тежко болна и се нуждае от спешна ваксина, за която е необходима сумата от 4 000 евро. Пострадалият Р. Д. от своя страна се усъмнил в думите на Витанов, но въпреки това довършил започнатия разговор, в хода на който двамата постигнали уговорка къде и по какъв начин следва да бъде предадена паричната сума. Поради възникналите у него съмнения в достоверността на изложеното от Витанов, след приключване на разговора Д. незабавно сигнализирал за случилото се на органите на МВР, които от своя страна инструктирали пострадалия за по-нататъшните му действия.

На 29.11.2016 г. обвиняемият Илия Витанов позвънил на домашния телефон на пострадалия в гр. София, представяйки се за лекар, като му заявил, че негова близка е тежко болна и се нуждае от спешна ваксина, за която е необходима сумата от 4 000 евро. Пострадалият Р. Д. от своя страна се усъмнил в думите на Витанов, но въпреки това довършил започнатия разговор, в хода на който двамата постигнали уговорка къде и по какъв начин следва да бъде предадена паричната сума. Поради възникналите у него съмнения в достоверността на изложеното от Витанов, след приключване на разговора Д. незабавно сигнализирал за случилото се на органите на МВР, които от своя страна инструктирали пострадалия за по-нататъшните му действия. Придържайки се към първоначалната уговорка, Д. се явил на среща с обвиняемия Витанов, като му предал найлонов плик, съдържащ част от инкриминираната сума. В момента на предаването на плика, към двамата се приближили служители на 06 РУ СДВР, които задържали на място извършителя, след което установили неговата самоличност, а  по случая било образувано досъдебно производство.

В хода на производството е установено, че деецът е таксиметров шофьор, както и че той е многократно осъждан. Впоследствие на Витанов е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ (измама, извършена в условията на опасен рецидив), за което се предвижда наказание лишаване от свобода от три до десет години.

Предвид многобройните предходни осъждания на Витанов, както и с оглед високата обществена опасност на извършеното от него деяние, прокуратурата е изготвила искане до съда за определяне спрямо него на мярка за неотклонение „задържане под стража“, като със съответно определение на СРС, което е потвърдено от СГС, обвиняемият е задържан и в момента се намира в ареста на бул. „Г.М. Димитров“ 42 в гр. София.

Действията по разследването продължават, като производството ще приключи в максимално кратък срок.