Софийска градска прокуратура е отправила до кмета на Столична община и до Директора на СДВР предложение

11 Юли 2013 г.

Днес, 11 юли 2013 г., Софийска градска прокуратура (СГП) е отправила до кмета на Столична община и до Директора на СДВР предложение по реда на надзора за законност, на основание чл.145, ал.1, т.5 и т.6 от ...

Днес, 11 юли 2013 г., Софийска градска прокуратура (СГП) е отправила до кмета на Столична община и до Директора на СДВР предложение по реда на надзора за законност, на основание чл.145, ал.1, т.5 и т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Предложението е изпратено във връзка с установени основания за намеса на прокуратурата по реда на ЗСВ, а именно:

В хода на образуваното досъдебно производство за предизвиканото ПТП на 10.07.2013 г., в гр. София, на бул.”Цариградско шосе” е установено,че автомобилът на „Спешна помощ” е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути, автомобилът не е бил пропуснат от протестиращите  да се движи по бул. „Цариградско  шосе” и се е наложило да използва обиколен маршрут. Това попречило на лекарите и служителите в звеното „Спешна помощ” да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон „112”.

Законът за събранията, митингите и манифестациите в разпоредбата на чл.11, ал.2, вменява задължения на кмета на общината и Директора на СДВР, чрез свои заповеди да осигурят свободното преминаване на автомобили на специален режим - „Спешна помощ”, „Пожарна и аварийна безопасност” и „Гражданска защита”, реализиращи дейност по опазване живота и здравето на гражданите,  през такива мероприятия. В настоящия случай, това не е направено и налага прокуратурата да реализира своите правомощия по реда на чл.145, ал.1, т.5 и т.6 от ЗСВ, за защита на обществения интерес и правата на гражданите в подобни случаи.

Предложението на СГП е изпратено на Кмета на СО и на Директора на СДВР, като е указано в срок до 12.00 ч. на 12.07.2013 г. да се представи писмено становище по случая, ведно с нарочна заповед, с правно основание чл.11, ал.2, вр. чл.12, ал.1 от ЗСММ, в СГП.