Влязла в сила присъда от осемнадесет години „Лишаване от свобода“ за убийство на мъж в Берковица

16 Декември 2016 г.

Подсъдимият Александър Василев (на 56 години), обвинен в убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, е осъден на осемнадесет години затвор, след като Върховния касационен съд потвърди наказанието, наложено от Окръжен съд – Монтана и потвърдено от Софийския апелативен съд.

Подсъдимият Александър Василев (на 56 години), обвинен в убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, е осъден на осемнадесет години затвор, след като Върховния касационен съд потвърди наказанието, наложено от Окръжен съд – Монтана и потвърдено от Софийския апелативен съд.

Обвинението за убийство по чл. 116, ал. 1, т. 6 вр. чл. 115 от Наказателния кодекс е повдигнато срещу Василев от Окръжна прокуратура – Монтана през 2014 г. Две години по-късно делото е приключено с осъдителна присъда.

Около 14 ч. на 03.10.2014 г. Красимир Горанов (на 60 години) бил открит мъртъв в жилището му в гр. Берковица. Кухненското помещение, където се намирало тялото, било цялото изпръскано с кръв. Кървави следи имало и в останалите помещения на жилището. Видимо било, че Горанов бил убит вследствие на нанесен жесток побой.

Свидетелят, който е открил трупа, незабавно известил органите на полицията и дал първоначалните сведения за предходната вечер, когато той заедно с обвиняемия Василев посетил дома на Горанов. Тримата употребили значително количество алкохол, имало и спречквания, като накрая в жилището останали само двама – Василев и Горанов.

Към 22 ч. съседката на пострадалия чула силни мъжки гласове от жилището му, последвали от шум и глухи последователни удари. След полунощ Василев бил забелязан да посещава няколко игрални зали в града, където престоял до сутринта.

В хода на разследването подозрението за извършване на убийството веднага било насочено към него и той бил задържан. В жилището му в с. Бързия били намерени и иззети веществени доказателства – обувки и дрехи със следи на престъплението. На досъдебното производство те били подложени на ДНК-експертиза, установила по категоричен начин свързаността на подсъдимия с извършеното престъпление.

Установено е, че Василев нанесъл побой на пострадалия, причинявайки му множествена травма от удари с твърди тъпи предмети, както и такива с остри върхове и режещи ръбове. Аутопсията на тялото доказала около 40 удара, които по характер и локализация отговарят да са получени със стъклена бутилка, юмруци, ритане с крака и скачане върху тялото. Непосредствената причина за смъртта на Горанов е острата външна и вътрешна кръвозагуба, както и травма в областта на шията.

В досъдебното производство Василев отказал да се подложи на съдебно-психиатрично и психологическо обсъждане и интервю. Характеристичните данни за него сочат, че той е криминално проявен, агресивен и конфликтен, сприхав човек със зъл нрав. В миналото е осъждан за различни криминални престъпления против собствеността, обществения ред и срещу телесната неприкосновеност на личността.

Присъдата спрямо Василев е окончателна е не подлежи на обжалване.