Със заповед на главния прокурор в изпълнение на препоръка № 4 от доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, бе създадена работна група

11 Юли 2013 г.

Със заповед на главния прокурор от 06.03.2013 г., в изпълнение на препоръка № 4 от доклада на Европейската комисия от 18.07.2012 г. по Механизма за сътрудничество и проверка /”да се извърши независим анализ на провалилите се дела ...

Със заповед на главния прокурор от 06.03.2013 г., в изпълнение на препоръка № 4 от доклада на Европейската комисия от 18.07.2012 г. по Механизма за сътрудничество и проверка /”да се извърши независим анализ на провалилите се дела …”/ бе създадена работна група от прокурори, следователи и външен експерт. На групата бе възложено извършването на анализ на делата за корупция, по които е работила прокуратурата за периода 01.01.2007 г. – 15.02.2013 г. От всички дела за посочения период, екипът е подбрал общо 108 досъдебни производства, които са били подложени на детайлно проучване. Целта на този анализ е да бъдат изведени и обобщени както констатираните положителни практики, така и системните, „типови” грешки и нарушения на закона при разследването и при поддържането на обвиненията на съдебното производство и така да бъдат формулирани предложения за мерки и действия.

Докладът в резултат на анализа е изготвен, за което бе публикувано прессъобщение. Публикуван бе и пълния му текст, без каквато и да е редакционна намеса от страна на ръководството на прокуратурата. Работната група е формулирала свои предложения, сред които и такова за „отмяна на разпоредбата на чл. 136 ал. 2 НПК, създаваща абсолютна неприкосновеност на кореспонденцията и архива на адвокати и нотариуси”.

Днес главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Висшия адвокатски съвет г-жа Ралица Негенцова, с което я информира, че анализът на делата за корупция отразява виждането и предложенията на изготвилата го работна група и е основа за дискусия и планиране на реформи. Направеното предложение относно необходимост от законодателни промени, касаещи неприкосновеността на кореспонденцията и архива на адвокатите категорично не се споделя от главния прокурор и от целия ръководен екип в прокуратурата. В писмото се сочи, че реализирането на такива промени ще доведе до сериозно нарушаване на основни права както на самите адвокати, така и на лицата, които се ползват от тяхната професионална помощ и защита. Заявена е категоричната позиция, че прокуратурата при никакви условия няма да инициира или да подкрепи подобни предложения за изменения в НПК и Закона за адвокатурата.