Главният прокурор отказа трансфер в Австралия на Джок Полфрийман

9 Юли 2013 г.

От департамента на главния прокурор на Австралийския съюз е постъпило предложение за трансфер на осъдено в България лице – Джок Антъни Полфрийман. Предлага се той да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание „лишаване от свобода“ там ...

От департамента на главния прокурор на Австралийския съюз е постъпило предложение за трансфер на осъдено в България лице – Джок Антъни Полфрийман. Предлага се той да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание „лишаване от свобода“ там.

Джок Полфрийман е осъден на наказание „лишаване от свобода“ в размер на 20 години за убийство на едно лице и за опит за убийство на друг български гражданин, извършени по хулигански подбуди. Присъдата е влязла в сила и понастоящем той изтърпява наложеното наказание в Затвора – София. Досега Полфрийман е изтърпял 5 години и 10 месеца от общото наказание 20 години „лишаване от свобода“. При изпълнение на наказанието е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти.

Съобразно Конвенцията за трансфер на осъдени лица и НПК, трансферът е правна възможност, а компетентен да вземе решение по такова искане е главният прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров е приел, че при минималния размер на изтърпяната част от общото наказание 20 години „лишаване от свобода“ и при описаното по-горе поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието. По тази причина трансферът на Джок Полфрийман от Република България, в Австралия, е отказан.