Прокуратурата на Република България е Бенефициент в изпълнението на Проект на тема „Доизграждане и усъвършенстване на Единната информационна система за противодействие на престъпността за подобряване комуникацията и информационната среда и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП” по ...

                   

 

Прокуратурата на Република България е Бенефициент в изпълнението на Проект на тема „Доизграждане и усъвършенстване на Единната информационна система за противодействие на престъпността за подобряване комуникацията и информационната среда и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП” по Договор №КС-11-33-3 от 23.11 2011 г. с УО на ОПАК

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

На 03 юли 2013 г., от 9.30 часа, в зала „Опал“ на хотел Дедерман, гр. София, ще се проведе дискусионен форум за представяне на доклади за етапите на изграждане на цялата система на ЕИСПП, обсъждане на технологични и технически проблеми при изпълнението на проекта, обсъждане на бъдещото интегриране към информационните системи на Европол и Евроджъст.

 

 

Основната цел на Проект „Доизграждане и усъвършенстване на Единната информационна система за противодействие на престъпността /ЕИСПП/ и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото на ЕИСПП” е доизграждане, пускане в експлоатация, поддържане, използване и развитие на ЕИСПП, като национално интегрирана база данни за фактическото състояние на престъпността.

С реализацията на проекта се осигурява възможност за проследяване в реално време на целия наказателен процес - образуване на досъдебното производство, всички актове постановени от прокуратурата и разследващите органи, съдебната фаза в трите й инстанции, а след изпълнението на проекта на Министерството на правосъдието - и изпълнението на наказанието и неговото изтърпяване. Същевременно ЕИСПП дава достоверна статистика позволяваща анализ на организацията на ведомствата и практическата реализация на наказателната политика на Р България като се постига ускоряване на процедурите и ограничаване на грешки или дублиране, поради липса на информация, улесняване прилагането на правото и защита правата на гражданите, подобряване организацията на работа, повишаване на ефективността и противодействие на корупцията. С въвеждането в експлоатация на ЕИСПП Р България ще се доближи до европейските стандарти осигуряващи право на достъп на длъжностни лица и граждани до национално интегрирана база данни за фактическото състояние на престъпността.

Проектът е на стойност 5 447 561,50 лева и се осъществява от Прокуратурата на Р България с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Проектът стартира веднага след подписване на договора и ще приключи на 31.10.2013 г., когато системите на МВР, прокуратурата и съдилищата ще бъдат готови в техническо и технологично окомплектоване.

Информационните системи на Министерство на правосъдието, обработващи събития от изпълнение на наказанията се изпълняват също по проект на ОПАК и се очаква тяхното довършване.

Предвидено е изпълнението на 17 основни дейности, десет от които са свързани с разработването и изграждането на уникален по своята специфика софтуер, приложим единствено за нуждите на конкретния проект и разработен от български софтуерни къщи.

Към 15 юни 2013 г. напълно са приключили 10 от общо 17-те дейности по проекта, по които са постигнати заложените критерии и индикатори:

- Усъвършенствана информационна система чрез доизграждане, поддържане и развитие на приложния софтуер на ядрото на ЕИСПП.

- Надграждане и свързване на съществуващите деловодни информационни системи на съдилищата като елемент на ведомствени комуникационни компоненти при регистриране на събития и обекти по наказателния процес към ядрото на ЕИСПП чрез разработване и внедряване на специализиран софтуер към петте типа деловодни системи на съдилищата. Този специализиран софтуер конвертира информацията и изравнява стандартите на ЕИСПП. Надградени са модулите за наказателните производства в деловодните системи на съдилищата и са изградени „конверторите” от и към ядрото на ЕИСПП. Изградена е и комуникационната им инфраструктура.

- Провеждане на специализирано обучение на експлоатационните екипи на ядрото на ЕИСПП и ВАИС.

- Осъвременяване на техническата и системна инфраструктура на ядрото и комуникационните компоненти за връзка на ядрото на ЕИСПП с ведомствените автоматизирани информационни системи. Продължава в срок и изпълнението на другите дейности.

На настоящия етап на функциониране в реална експлоатация и интегрирани една към друга по единни стандарти на ЕИСПП са ядрото на ЕИСПП и ведомствената автоматизирана информационна система /ВАИС/ на Следствените органи /ЦИССС/.

Довършването на ЕИСПП ще преодолее недостатъци в информационното взаимодействие и ще въведе автоматизиран, невлияещ се от субективна страна процес, който ще повиши бързодействието и верността на достъпа до необходимите данни.