В изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия

4 Юли 2013 г.

В изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка /18.07.2012 г./ и конкретно на Препоръка 1 „Реформа на съдебната система” /”Новият главен прокурор следва да получи мандат да ...

В изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка /18.07.2012 г./ и конкретно на Препоръка 1 „Реформа на съдебната система” /”Новият главен прокурор следва да получи мандат да проведе реформа в структурата, процедурите и организацията на прокуратурата въз основа на независим функционален одит и в сътрудничество с външни експерти.”/, в Прокуратурата на Република България е извършен функционален анализ. Целта на анализа е „да бъде установено актуалното състояние на прокурорските и следствените органи и така функционалният одит да е основа за формиране на ясна визия относно предпоставките за реформа, изработване на „План за действие” и неговото изпълнение”. Ведно с това, със заповед на главния прокурор, с оглед препоръка № 4 от доклада на Европейската комисия /”да се извърши независим анализ на провалилите се дела …”/ е създадена работна група от прокурори, следователи и външен експерт, на които е възложен анализ на делата за корупция, по които е работила прокуратурата за периода 01.01.2007 г. – 15.02.2013 г. От всички дела за посочения период, екипът е подбрал общо 108 досъдебни производства, които са били подложени на детайлно проучване. Целта на този анализ е да бъдат изведени и обобщени, както констатираните положителни практики, така и системните, „типови” грешки и нарушения на закона при разследването и при поддържането на обвиненията на съдебното производство и така да бъдат формулирани предложения за мерки и действия.

Докладите в резултат на двата анализа са изготвени и представени на Висшия съдебен съвет. Към настоящия момент се работи активно по изготвяне на проект за „План за действие”, който ще бъде представен на вниманието на съвета до 20.07.2013 г.