Върховна касационна прокуратура Ви уведомява, че към 12.05.2013 г. (неделя), 20.00 часа, по повод постъпили сигнали с твърдения за извършени престъпления против политическите права на граждани (чл. 167 – 169г НК), за цялата страна, са образувани предварителни проверки ...

Върховна касационна прокуратура Ви уведомява, че към 12.05.2013 г. (неделя), 20.00 часа, по повод постъпили сигнали с твърдения за извършени престъпления против политическите права на граждани (чл. 167 – 169г НК), за цялата страна, са образувани предварителни проверки и досъдебни производства, както следва:

1. Преписки общо 331 бр., от които 224 бр. са приключили с постановления за отказ да се образува досъдебно производство. По останалите 107 преписки предварителните проверки продължават.

Образувана е 1 (една) преписка във Военноокръжна прокуратура, по която е възложена проверка на Регионална служба „Военна полиция“.

2. Досъдебни производства общо 54 бр., разследването по които е активно.

По 17 (седемнадесет) досъдебни производства предмет на разследване е престъпна дейност, свеждаща се до организиране предлагането или даването на имотна облага с цел склоняване на лица да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или партия.

По 3 (три) дела се разследва дейност по образуване и ръководене на група, поставила си за цел да извършва престъпления против политическите права на гражданите.

В Районна прокуратураград Казанлък е образувано бързо производство, по което в качеството на обвиняеми са привлечени три лица – В.Г.К., Н.Д.Д. и И.Г.С. за това, че в периода от началото на месец май 2013 г. до 10.05.2013 г. са организирали предлагането на други лица на имотна облага – пари, с цел да ги склонят да упражнят избирателното си право на изборите за Народно събрание, насрочени с указ № 57/13.03.2013г.  на Президента на Република България за дата 12.05.2013 г. в полза на определена политическа партия. Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение.

В Районна прокуратура град Червен бряг е образувано бързо производство срещу С.Н.Р., който е бил заловен непосредствено след извършване на престъпление по чл.167, ал.2 НК. Разследването по досъдебното производство е приключило. Предстои внасяне на постигнато споразумение за решаване на делото от прокуратурата в Районния съд в град Червен бряг, за одобрение.

В Районна прокуратура град Поморие е образувано бързо производство срещу Й.Х. Й. за това, че същият е организирал предлагането или даването на друг на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат. Й.Х. Й. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.167 ал.2 НК. Спрямо лицето е постановено задържане за срок от 72 часа. Предстои произнасяне на съда по искането на прокуратурата за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В Районна прокуратура град Ямбол е образувано бързо производство срещу Б.А.А. за това, че е дал имотна облага на лица с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия. Същият е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.167 ал.2 НК. Взета е мярка за неотклонение срещу лицето.

В Районна прокуратура град Левски е образувано бързо производство срещу Н.М.Н. за това, че е дал имотна облага на лица с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия. Същият е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.167 ал.2 НК и му е взета мярка за неотклонение „подписка“.