Предложение на Върховна административна прокуратура

25 Април 2013 г.

В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазването на законността, защита на обществения интерес и правата на гражданите, след преглед на изнесена информация в електронните издания и средствата за масова информация, Върховната административна прокуратура констатира, че в ...

В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазването на законността, защита на обществения интерес и правата на гражданите, след преглед на изнесена информация в електронните издания и средствата за масова информация, Върховната административна прокуратура констатира, че в публикация на електронното издание на в-к „24 часа” от 23.04.2013 г. под заглавие „Тировете абсолютно свободно по магистралите” - е изнесена информация за изготвено предложение от Агенция „Пътна инфраструктура” за промяна на вече утвърдения режим в последните години за движение на тежкотоварни автомобили по републиканската пътна мрежа.

В посочената статия се твърди, че според предлаганите промени, ограничението на движението на тежкотоварните камиони ще бъде запазено само за републиканските пътища – първи и втори клас, а за магистралите ограниченията ще отпаднат изцяло. Съобщава се също, че е предвидено и нов график за движението на автомобилите през уикенда, като вместо досегашния режим за забрана на тежкотоварни автомобили за времето от 16 до 20 часа в петък и неделя, се предвижда спиране от движение в петък от 18 до 22 часа, а в неделя-от 14 до 20 часа.

Съгласно разпоредбата на чл.9, ал.3 от Закона за пътищата - „Собствениците или администрацията, управляващи пътищата, могат да въвеждат временни забрани заобществено ползване на отделни пътища или участъци от тях при извършване на ремонтни работи, при природни бедствия и аварии, при неблагоприятен водотоплинен режим на настилката, при възникване на опасност засигурността на движението и при провеждане на масови спортни мероприятия”, а съгласно разпоредбите на чл165, ал.1, т.8 от Закона за движение по пътищата – „Определени лица от министъра на вътрешните работивъвеждат временна организация на движението съвместно със собственика или администрацията, управляваща пътя”.

Целта на тези текстове от закона е при възникване на опасност за сигурността на движението по пътищата администрацията, управляваща пътищата - Агенция „Пътна инфраструктура”, след съгласуване с органите на МВР да предприема съответните мерки за предотвратяване на опасности от пътно транспорти произшествия.

През 2008 г. Върховната административна прокуратура, след като изиска информация от органите на МВР, за броя, най честите причини и участниците в пътнотранспортните произшествия, направи анализ и стигна до извода, че значителен дял от ПТП са с участието на водачи на тежкотоварни автомобили и са извършени по вина на техните водачи. В повечето от случаите пострадалите са били повече от едно лице, което говори за изключително тежките последици от тези инциденти. Констатирано е също, че произшествията са особено през летния сезон, в дните преди и по време на уикенда, които се характеризират с повишена интензивност на движението и с изключителна натовареност на пътищата, водещи към морските курорти, планинските курорти и тези с интензивен трафик.

По тези съображение Върховна административна прокуратура изпрати Предложение на 20.06.2008 г. по пр. преписка № 276/2008 г. до изпълнителния директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, с което настоя за предприемане на мерки за подобряване организацията на пътищата по време на летния сезон, в това число за въвеждане на забрана за движение на тежкотоварни пътно-превозни средства в празнични и почивни дни по магистралите и републиканските пътища с интензивен трафик, за да може да бъде осигурено безопасност на движението и да се облекчи трафика през летните месеци.

Впоследствие със заповеди: Заповед № РД-11-699/30.6.2011 г.; Заповед № РД-11-990/03.09.2011 г; Заповед № РД-11-576/19.05.2011 г и Заповед № РД-11-374/06.04.2012 г на Агенция „Пътна инфраструктура” беше възприет режим, съгласно който се създаде временна забрана на движението по републикански пътища І клас и автомагистралите на Р България на тежкотоварни автомобили (включително и техните ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска техника и земеделска техника,трактори и специализирана строителна техника за периода от 20.05 до 30.09.2011 г., в интервала от 16.00 до 22.00 ч. за последния работен ден от седмицата или предпразничен ден, както и за последния почивен ден от седмицата или предпразничен ден.

Възприетия в последните години ограничителен режим, за движение на тежкотоварни автомобили по първокласни пътища и магистрали в летния сезон, празничните и предпразнични дни за времевия интервал от 16.00 до 22.00 ч. е изцяло издържан, доказал е своята ефективност и превантивност, и по никакъв начин не се налага неговата промяна.

В тази насока, считам, че изнесената в статията информация, за намерение на Агенция „Пътна инфраструктура”, да премахне ограничението за движение на тежкотоварни автомобили по автомагистралите, следва да бъде внимателно преценено, с оглед огромната натовареност по тези пътища, в сезона на отпуските, празничните и предпразнични дни, и високата скорост, които създават предпоставки за ПТП с човешки жертви и големи имуществени щети.

Намерението за удължаване с 2 часа на разрешеното време за движение на този вид автомобили в петък - от 16 часа на 18 часа, също считам за изключително неудачно. Повечето български граждани в 16 часа в петък, вече пътуват и се изнасят с автомобилите си към малките населени места и курортни селища. Периодът на времевия интервал от 16 до 18 часа се явява пиков, по това време на изхода от градовете в резултат на колони от тежки автомобили и пътни ремонти, често се реализират огромни задръствания, което създава предпоставки за реализиране на тежки пътнотранспортни произшествия и загуба на човешки животи.

Без да омаловажавам, както икономическите съображения, така и тези на браншовите организации, считам, че правото на човешки живот е висше и незаменимо благо и вземането на ефективни, и навременни превантивни мерки, които да го гарантират, трябва да бъде винаги основен приоритет на всички органи и организации.

Предвид гореизложеното и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт,

 

ПРЕДЛАГАМ:

 

В защита на държавния и обществен интерес, на основание чл.9, ал.3, ал.4 и ал.5 и чл.19 от Закона за пътищата и чл. 165, ал.1, т.8 от Закона за движение по пътищата, да предприемете необходимите действия, като бъдат обсъдени заедно с другите контролни органи, имащи правомощия в тази област, приетите и утвърдени във времето мерки за подобряване организацията на движение по републиканските пътищата по време на летния сезон, а именно: въвеждане на забрана за движение по пътища І клас и автомагистралите на тежкотоварни автомобили (включително и техните ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за периода от 20.05.2013 г. до 30.09.2013 г. в интервала от 16 до 22 часа за петък и предпразничните дни, а в неделя и празничните дни - за времето от 14 до 20 часа, с оглед осигуряване на безопасността на движението, облекчаване трафика на автомобилите през летните месеци, намаляване на условията и предпоставките за извършване на престъпление от общ характер или друго закононарушение.

Моля, за предприетите от Вас действия да уведомите Върховна административна прокуратура в 20 дневен срок.