Повдигнати обвинения на Б. Б. - кмет на община Исперих

11 Април 2013 г.

Днес, 11 април 2013 г., окръжна прокуратура - Разград ще поиска от съда вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Б. Б. – кмет на община Исперих. Той е обвинен, за това че на 23.02.2013 г., като длъжностно лице – кмет на община Исперих е направил опит умишлено да умъртви П. А. – длъжностно лице в Държавно ловно стопанство (ДЛС), при изпълнение на службата на пострадалия, като деянието е останало недовършено по независещи от извършителя причини – престъпление по по чл.116, ал.1, т.1 предл.1 и т.2 предл.1 във вр. с чл.115 във вр. с чл.18, ал.1 НК.

На Б. Б. е повдигнато обвинение и затова че е заплашил, като произвел 4 изстрела с ловно оръжие, служителите на ДЛС В. П. и П. А., действащи като органи на властта, с цел да осуети изпълнението на задълженията им по залавянето му като нарушител и бракониер – престъпление по чл.269, ал.1 НК.

През февруари 2013 г., служители на ДЛС „Воден-Ирихисар”, установили, че е изградено незаконно чакало. На 23 февруари 2013 г., по разпореждане на началника на стопанството е била проведена акция от трима горски стражари за залавяне на бракониерите, с цел предотвратяване на незаконен лов. Единият от тях е бил въоръжен с ловна пушка, заредена с два стоп-патрона. По време на акцията стражарите видели, че към чакалото се приближава бракониер и се качва на него. Служителите извикали на нарушителя да не мърда и са се представили. Бракониерът стрелял 4 пъти, с носено от него ловно оръжие, в посока към горските стражари. В отговор, един от стражарите произвел предупредителен изстрел във въздуха и отново извикал „Стой на място! Горска стража!”. След изстрела бракониерът започнал да слиза от платформата и паднал, при което си наранил главата. Стражарите започнали да се приближават към нарушителя, който отново стрелял към ловните надзиратели и избягал.

В хода на разследването, на мястото на произшествието са открити: оптика за огнестрелно оръжие, 4 гилзи и камуфлажна шапка – маска, както и биологичен материал (косми). Открити са и трасологични следи. Единият от горските стражари е посочил като извършител на деянието кмета на Община Исперих, когото познавал. Пред разследващите органи обаче се е явил свидетел, който твърдял, че шофьорът на общината - Ш. Х. е взел ловното оръжие на Б. Б. и е бил на местопроизшествието, във време съответстващо на извършеното престъпление. Още три лица, близки и подчинени на общинския кмет са свидетелствали, че извършител на престъплението е Х., поради което на последния е било повдигнато обвинение за опит за убийство.

По делото са назначени балистични, трасологични, съдебно-медицинска и ДНК експертизи. Изискани са справки от мобилните оператори.

От анализа на събраните по делото доказателства е установено, че извършител на престъплението не е Ш. Х., а кметът на Община Исперих – Б. Б.

От ДНК – експертизата е установено, че откритият по шапката биологичен материал е на Б. Б. Медицинската експертиза сочи, че Б. Б. има нараняване в областта на главата, точно съответстващо на описаното от горския стражар и увреждането отговаря да е получено при падане от чакалото. От разпити на двама свидетели и от анализ на разпечатките от телефонните разговори на кмета се установява, че той е бил облечен с маскировъчни дрехи, носел е ловно оръжие и се е намирал в района на местопроизшествието.

По отношение на обвиняемия Б. Б. е постановено задържане до 72 часа от прокурор.