СГП повдигна обвинение на О. Е. за опит за убийство

3 Април 2013 г.

На 3 април 2013 г., Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на О. Е. за опит за убийство на А. Д. - престъпление по чл.116 ал.1 т.1 и т.9 НК, във вр. с чл.115, във вр. с чл.18 ал.2, във вр. с ал.1 НК.

Същият ден, досъдебното производство водено срещу Е., за престъпления по чл.325 ал.2 НК (хулиганство) и по чл.144 ал.3 НК (закана с убийство) е било прието по компетентност в СГП. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи че е извършен опит за убийство, а не закана.

Затова, Е. е обвинен, че на 19 януари 2013 г., в гр. София, в ”Национален дворец на културата”, при провеждане на Национална конференция на ПП ”ДПС” направил опит умишлено да умъртви А. Д. – представител на обществеността, председател на ПП ”ДПС при изпълнение на функцията му. Е. се е опитал три пъти да произведе изстрели с газов пистолет към главата на Д. Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратно засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на М. К.

Изводът за наличие на доказателства за повдигане на обвинение за опит на убийство се основава на заключението на допълнителната комплексна съдебно медицинска и балистична експертиза.

Съгласно експертното заключение, уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход при две условия, свързани с дистанцията на изстрела и локализацията на увреждането. Смъртоносни наранявания са възможни при изстрел от упор до един сантиметър в областта на черепа (в областта на слепоочието, устата, окото), предната половина на шията  и в лявата част на гръдния кош (в сърдечната област).

За престъпление по чл.116 ал.1 НК законът предвижда наказание – лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.