По обвинение на Районна прокуратура – Тетевен трима мъже са осъдени за незаконна сеч

16 Ноември 2016 г.

Прокуратурата е приключила разследване и е предала на съд 11 лица за престъпления свързани с незаконно добиване на дървесина

Трима мъже, извършили незаконна сеч са осъдени по  обвинение на Районна прокуратура – Тетевен.  Тони Т.,  Яне Я. и Борислав Б. /34/ са признати за виновни и осъдени за затова,че  на 06.08.2015 г., в имот в землището на с.Орешене, Ловешка област, в съучастие като съизвършители, без редовно писмено позволително  отсекли 14  бр. широколистни дървета с обща кубатура 12  пр. куб.м. на стойност 480  лв., собственост на Община Ябланица. По отношение на Тони Т . деянието  е извършено при условията на повторност - престъпление по чл.235 от НК. За това деяние  Тони Т. е осъден на  една година лишаване от свобода при строг режим и глоба -5000 лв. На  Яне Я. и Борислав Б. е наложено наказание от по шест месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба по 1000 лв.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд Ловеч.  

Районна прокуратура – Тетевен  активно работи по делата свързани с незаконно придобиване на дървесина. Ефективните действия по разследване и предаване на съда на извършителите са резултат от набелязани мерки на проведено по инициатива на прокуратура, съвместно съвещание  с участието на прокурори  от  Апелативна прокуратура – В. Търново, Окръжна прокуратура – Ловеч и от районните прокуратури от съдебния район  с представители на Министър  на земеделието и горите и на  ИАГ,  на ОД на МВР- Ловеч,  началниците на РПУ, Регионална дирекция на горите – Ловеч, директорите на горски стопанства и разследващи полицаи.

     За първите девет месеца на годината Районна прокуратура – Тетевен е предала на съд 11 извършители на  престъпление по чл. 235 НК., като  10 от тях  вече са осъдени с влезли в сила съдебни актове.        

След внесен обвинителен акт и постигнато в съдебно заседание  споразумение с Районна прокуратура – Тетевен, трима мъже са осъдени за незаконно извозване на дървесина от горски фонд.  Николай Н.,  Левен А. и Димитър Д., са осъдени за това, че  на 22.10.2013 г., при условията на продължавано престъпление, в съучастие, са взели и извозили от горския фонд в  землище на с. Батулци, 28 куб. м. дърва за горене, на стойност 1120 лв., от четири частни имота. Мъжете са имали  редовно писмено позволително  за извършване на сеч на маркирани  дървета, но са взели дървесината от парцели извън указаните в същото позволително места и дървета.  За това деяние  Николай Н.  е осъден на една година лишаване от свобода, с изпитателен срок от три години и  2000 лв. глоба.     На Димитър Д. и Левен А. е наложено наказание по шест месеца лишаване от свобода  с три години изпитателен срок и глоби - 1000 лв. за Димитър и 2000 лв. за Левен.  

Също след  споразумение с Районна прокуратура Тетевен,   Калин Б. и Данаил В.  са осъдени за това, че на 04.08.2015 г. в  землището на с. Рибарица,  от горски фонд, в имот собственост на Община Тетевен,  с редовно писмено позволително, но извън указаните в същото дървета, са отсекли 28 дървета – представляващи 8 куб. м. едра строителна дървесина и  4  куб. м. дърва за огрев, на общата стойност 1280 лв. Даниел е осъден на три  месеца лишаване  от свобода, с изпитателен срок от  три  години. Наказанието на Калин е  пробация с пробационни мерки -  задължителна регистрация, задължителни срещи с пробационен служител  и  по 300 часа на година безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от 3 години.   Двамата са осъдени да заплатят глоба в полза на държавата  в размер на по 1 000 лв.

След одобрено споразумение, 40-годишен мъж е осъден да заплати глоба 300 лв. за това, че на 16.12.2015г. в гр.Тетевен, пред дома си, без редовно писмено позволително, е съхранявал  4  куб.метра дърва за огрев на стойност от 200 лева, незаконно добити от другиго, като случаят е маловажен.                     

Фико Ф.  се призна за виновен и е осъден, след одобрено от съда споразумение за  това, че през септември-октомври 2015г. в землището на гр.Тетевен,  при условията на продължавано престъпление, от частен имот, без редовно писмено позволително е отсякъл 19 броя дървета - 16 пл. куб.м. дърва за огрев, на стойност 1 600 лева. Осъден е на пробация с  пробационни мерки:  задължителна регистрация и    задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

По обвинение на Районна прокуратура – Тетевен на съд е предаден и 34-годишен мъж за това, че е на 25.02.2015 г., в землището на с.Голяма Брестница    е товарил на товарен автомобил с полуремарке дървен материал 39. куб.м. пр. дърва за огрев, на стойност 1755 лева, незаконно добити от другиго,  както и направил опит да товари на същия камион  още 6,5 куб.м.  дърва за огрев, на стойност 292.50 лева, незаконно добити от другиго,  като дървеният материал е на обща стойност 2047 лв.