Главният прокурор г-н Сотир Цацаров разпореди проверка

29 Март 2013 г.

Днес, 29.03.2013 г., главният прокурор, г-н Сотир Цацаров, разпореди, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт, проверка по сигнала, който бе депозиран вчера следобед от председателя на НС на Българската социалистическа партия, г-н Сергей Станишев. Въпросният сигналът ...

Днес, 29.03.2013 г., главният прокурор, г-н Сотир Цацаров, разпореди, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт, проверка по сигнала, който бе депозиран вчера следобед от председателя на НС на Българската социалистическа партия, г-н Сергей Станишев. Въпросният сигналът съдържа твърдения за извършени от служители на МВР престъпления по служба – конкретно за нерегламентирано използване на СРС.

Проверката се извършва на място в Министерството на вътрешните работи лично от прокурори от СГП и Специализираната прокуратура, с оглед данни за евентуални престъпления по чл. 282 и чл. 284в НК. Проверяващият екип, състоящ се от десет прокурори, се ръководи от г-н Николай Кокинов – градски прокурор, и г-н Роман Василев – зам. градски прокурор.

Срокът за приключване на проверката е 12.04.2013 г., като до 16.04.2013 г. проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала.

Днес, в 14.30 ч. главният прокурор връчи на министъра на вътрешните работи разпореждането за извършване на проверката. Веднага след това прокурорите от екипа започнаха работата си в Министерството на вътрешните работи.