Проверка относно наличието на досъдебно производство срещу дейността на М. Н.

20 Март 2013 г.

На 18.03.2013 г. на пресконференция ръководството на БСП отправи въпроси към главния прокурор относно наличието на досъдебно производство, образувано след сигнал на ДАНС по повод дейността на М. Н. като министър на земеделието и храните.

След проверка в Софийската градска прокуратура е установено, че срещу М. Н. няма образувано досъдебно производство. Установи се обаче следствено дело №29-П/2009 г. по описа на СО на СГП образувано на 09.11.2009 г. срещу неизвестен извършител, за престъпление по чл.321, ал.6 НК, по което предмет на разследване са факти идентични с изнесените на пресконференцията на 18.03.2013 г.

Главният прокурор е разпоредил незабавна проверка на хода на делото, както и провеждане на активни действия по разследването лично от прокурор. До главния прокурор Сотир Цацаров не е постъпвал сигнал от наблюдаващ делото прокурор с твърдения за "получени заплахи от висш политик" или за опити за упражняване на натиск. За изясняването на тези обстоятелства се извършва проверка в отдел „Инспекторат" във ВКП.

Прокуратурата ще информира своевременно за резултатите от проверките и за разследването по досъдебното производство.